Determinarea carotenoidelor în extractele speciilor genului calendula și Tagetes
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
530 19
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-08 22:33
SM ISO690:2012
BENEA, Anna, CIOBANU, Cristina, COJOCARU-TOMA, Maria, CIOBANU, Nicolae. Determinarea carotenoidelor în extractele speciilor genului calendula și Tagetes. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, 21-23 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: USMF, 2020, p. 648.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” 2020
Congresul "Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”"
Chişinău, Moldova, 21-23 octombrie 2020

Determinarea carotenoidelor în extractele speciilor genului calendula și Tagetes

Determination of carotenoids in extracts from species of calendula and Tagetes genus


Pag. 648-648

Benea Anna, Ciobanu Cristina, Cojocaru-Toma Maria, Ciobanu Nicolae
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 8 aprilie 2021


Rezumat

Background. Carotenoids have played a significant role in reducing the risk of chronic disease. The most studied in this regard is β-carotene, present in medicinal plants specific including Calendula and Tagetes genus. Objective of the study. Comparative analysis of β-carotene content in liquid and dry extracts obtained fromflowers of species Tagetes and Calendula, cultivated in the colection of the Scientific Center for the Cultivation of Medicinal Plants of Nicolae Testemitanu SUMPh. Material and Methods. Liquid extracts obtained by repeated maceration, dry extracts, by rotary evaporation, were subjected to phytochemical evaluation by thin layer chromatography (TLC) and UVVIS spectrophotometry, equivalent to β-carotene. Results. Beta-carotene was identified by TLC in hexane- ethyl acetate (50:50, v/v), retention times were established. Caratenoid content (mg %) varied as follows: in T. patula (75.34), T. erecta (21.97), C. officinalis variety Natali (13.09), C. officinalis variety Diana (12.39), C. officinalis local population (10.99). The carotenoids varied in dry extracts too, determined in highest amount in T. patula flowers (137.87 mg%). Conclusion. This study demonstrated the opportunity for further research of Tagetes varieties that could serve as sources of carotenoids for antioxidant phyto-pharmaceuticals

Introducere. Carotenoidele posedă un rol semnificativ în reducerea riscului de boli cronice. Cel mai studiat în acest sens este β-carotenul, prezent în speciile plantelor genului Calendula și Tagetes. Scopul lucrării. Analiza comparativă a conținutului de β-caroten în extracte lichide și uscate obținute din florile speciilor Tagetes și Calendula, colectate din colecția Centrului Științific pentru Cultivarea Plantelor Medicinale a USMF „Nicolae Testemițanu”. Material și Metode. Extractele lichide obținute prin macerare repetată și extractele uscate prin evaporare rotativă au fost supuse evaluării chimice prin cromatografie în strat subțire (CSS) și spectrofotometrie UV-VIS, în recalcul la β-caroten. Rezultate. Prin CSS, a fost identificat β-carotenul în mediu de hexan și etil acetat (50:50, v/v) și s-au stabilit factorii de retenție. Conținutul total de caratenoide (mg%) a variat după cum urmează: în T. patula (75.34), T. erecta (21.97), C. officinalis soiul Natali (13.09), C. officinalis soiul Diana (12.39 ), C. officinalis populație locală (10.99). Conținutul de carotenoidele a variat și în extracte uscate, determinate în cantitate maximă în florile de T. patula (137.87 mg%). Concluzii. Acest studiu a demonstrat oportunitatea de cercetare în continuare a soiurilor de Tagetes, care pot servi ca sursă de carotenoide pentru fitopreparate cu efecte antioxidante.

Cuvinte-cheie
carotenoids, dry extracts, spectrophotometry,

carotenoide, extracte uscate, spectofotometrie