Identificarea bacteriilor din genul Salmonella SPP. în produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
421 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-04 22:10
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
614.31:637.075:579.842.14 (1)
Санитарный надзор и контроль (92)
Продукты животноводства и охоты (304)
Классификация и систематика микроорганизмов (184)
SM ISO690:2012
JUNCU, Olga, STARCIUC, Nicolae, OSADCI, Natalia, ANTOHII, Tatiana. Identificarea bacteriilor din genul Salmonella SPP. în produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică. In: One Health and Risk Management, 2021, nr. 2(2), pp. 102-107. ISSN 2587-3458. DOI: https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.2.13
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
One Health and Risk Management
Numărul 2(2) / 2021 / ISSN 2587-3458 /ISSNe 2587-3466

Identificarea bacteriilor din genul Salmonella SPP. în produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică

Identification of Salmonella SPP. Strains in poultry products and their impact on public health

DOI:https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.2.13
CZU: 614.31:637.075:579.842.14

Pag. 102-107

Juncu Olga, Starciuc Nicolae, Osadci Natalia, Antohii Tatiana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 7 aprilie 2021


Rezumat

Introduction. Poultry meat and eggs represent a risk of contamination with zoonotic bacterial agents. This requires permanent laboratory monitoring throughout the production chain segment. Material and methods. The research material consisted of samples retrieved from poultry carcasses and eggs for current consumption. There were examined 80 samples of eggs and 110 samples of poultry carcasses. Results. S. Gallinarum, S. Enteritidis and S. Infantins serotypes were isolated in 12.7% of samples out of 110 examined carcasses, whereas S. Gallinarum, S. Dublin și S. Typhimurium serotypes were detected in 6.25% of 80 egg samples. Conclusions. Bacteriological research on poultry carcasses and eggs showed the presence of pathogenic serotypes of Salmonella spp., which is a major risk to public health.

Introducere. Carnea şi ouăle de pasăre prezintă un risc crescut de contaminare cu agenți bacterieni zoonotici. În acest context, este necesară monitorizarea de laborator permanentă, pe întregul lanț de producție. Material și metode. Materialul de cercetare a fost constituit din probe de la carcasele de pasăre și ouă de consum curent. Au fost examinate 80 probe de ouă și 110 probe de la carcasele de pasăre. Rezultate. Din 110 probe de carcase examinate, la 12,7% au fost izolate serotipurile S. Gallinarum, S. Enteritidis și S. Infantins, iar din 80 de probe de ouă, la 6,25% au fost izolate serotipurile S. Gallinarum, S. Dublin și S. Typhimurium. Concluzii. Cercetările bacteriologice asupra carcaselor de pasăre și ale ouălor au demonstrat prezența erotipurilor patogene de Salmonella spp., cu risc major pentru sănătatea publică.

Cuvinte-cheie
salmonella, poultry, meat, egg, serotype,

Salmonella, păsări, carne, ouă, serotipuri