Toxiinfecțiile alimentare în Republica Moldova
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
417 25
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-25 15:21
SM ISO690:2012
ȘLEAHTIȚKI, Diana. Toxiinfecțiile alimentare în Republica Moldova. In: Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători, 16-18 octombrie 2019, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2019, p. 38. ISBN 978-9975-82-148-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători 2019
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători"
Chișinău, Moldova, 16-18 octombrie 2019

Toxiinfecțiile alimentare în Republica Moldova

Food poisoning in the Republic of Moldova


Pag. 38-38

Șleahtițki Diana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Disponibil în IBN: 6 martie 2021


Rezumat

Introducere. Toxiinfecțiile аlimentаre apar în scurt timp după îngerаrea produselor alimentare infectate cu bаcterii sau/și toxinele lor și prezintă manifestări digestive caracteristice.
Scopul lucrării. Analiza morbidității prin toxiinfecții alimentare în populația republicii în scopul eficientizării măsurilor profilactice.
Material şi metode. Studiu epidemiologic descriptiv. A fost analizată morbiditatea prin toxiinfecții alimentare în anii 2011-2018 în Republica Moldova. Pentru analiză a fost utilizate date din rapoarte statistice anuale. A fost studiată dinamica morbidității, particularitățile manifestării epidemiologice în funcție de factor etiologic, condiții de apariție, grupuri de populație.
Rezultate. Între anii 2011-2018 incidența medie prin toxiinfecții alimentare în republică a constituit 68,1 cazuri la 100 mii populație. În capitală acesta a fost de 1,3 ori față de republică. În 85,2% cazuri factorul etiologic nu a fost determinat. Cele mai multe cazuri – 48% au fost raportate în zona de Centru a țării. Majoritatea cazurilor (67,0%), au fost înregistrate în lunile de vară-toamnă, indicele creșterii sezoniere fiind de 32,9%. La copii incidența a fost mai mare de 4,5 ori decât la adulți, cazurile de toxiinfecții fiind înregistrate în special la copii cu vârsta sub 7 ani (30,2%00), neinstituționalizați (69,5%). Sectorului urban îi revin 70% de numărul total de cazuri. Alimentele identificate ca factori de transmitere au fost: carnea 21,6%, peștele 26,8%, produse de cofetărie și patiserie 15,3%. Comerciali-zarea produselor s-a produs preponderent în: magazine alimentare 53% și piață 25,9%.
Concluzii. Toxiinfecțiile alimentare au o sezonalitate de vară-toamnă, se afectează preponderent copiii și populația urbană.



Introduction. Food poisoning shortly appear after the swallowing of infected foods with bacteria and/or their toxins and represent characteristic digestive manifestations. Objective of the study. Analysis of morbidity by food poisoning in the population of the republic in order to increase the prophylactic measures. Material and methods. Descriptive epidemiological study. The morbidity through food poisoning in 2011-2018 in the Republic of Moldova has been analyzed. For the analysis, data from annual statistical reports there were used. The dynamics of morbidity, the particularities of epidemiological manifestation according to etiological factor, conditions of occurrence, population groups were studied. Results. The average incidence of food poisoning in the republic between 2011-2018 constituted 68,1 cases per 100 000population. In the capital, it was 1,3 times comparative the republic. In 85,2% cases the etiologic factor was not determined. Most cases – 48% were reported in the Center region of the country. The majority of cases (67,0%) were registered in the su mmer-autumn months, the seasonal growth index being 32,9%. In children the incidence was higher than 4,5 times that in adults, and the cases of infections were recorded in children under the age of 7 years (30,2%), non-institutionalized (69,5%). The urban sector includes 70% of the total number of cases. Foods identified as transmission factors were: the meat following 21,6%, fish 26,8%, confectionery and pastry 15,3%. The marketing of products was predominantly in food stores 53% and market 25,9%. Conclusions. Food toxicity has a su mmer-to-autumn seasonality, mainly affecting children and urban population.



Cuvinte-cheie
toxiinfecții, morbiditate, Republica Moldova,

food poisoning, morbidity, Republic of Moldova