Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
478 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-01 14:57
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
582.232:581.19:58.08 (1)
Систематика растений (850)
Физиология растений (522)
SM ISO690:2012
BESHLIU, Alina, EFREMOVA, Nadejda, CHISELITSA, Natalia. Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine, Ed. 3, 11-12 februarie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, Ediția 3, pp. 32-33. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine
Ediția 3, 2021
Conferința "Yesterday’s heritage – implications for the development of tomorrow’s sustainable society"
3, Chişinău, Moldova, 11-12 februarie 2021

Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30

Evaluarea acțiunii nanocompozitului chitosan-fier asupra compoziției biochimice a levurii Rhodotorulagracilis CNMN-Y-30

CZU: 582.232:581.19:58.08

Pag. 32-33

Beshliu Alina, Efremova Nadejda, Chiselitsa Natalia
 
Institute of Microbiology and Biotechnology
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 2 martie 2021


Rezumat

The paper provides new information on the degree of action of the chitosaniron nanocomposite in concentrations of 30-70 mg / L on the yeast Rhodotorulagracilis CNMN-Y-30. It was established that the protein and carbohydrate content of the strain under study varies depending on the concentrations used. It was found that under the action of the chitosan-iron nanocomposite increases the amount of protein compared to the control, the determined indices recorded values of 15-33%. Promising results were also obtained in the case of evaluating the carbohydrate content in yeast biomass. Experiments on the application of the chitosan-iron nanocomposite stimulated the biosynthesis of carbohydrate content by up to 13%. The results of modeling the biochemical processes of the yeast Rhodotorulagracilis CNMN-Y-30 with the application of the chitosan-iron nanocomposite have a high potential for use in various fields, especially in biotechnology, pharmaceuticals, biomedicine, environmental protection and agriculture..

Lucrarea oferă informații noi despre gradul de acțiune a nanocompozitului chitosan-fier în concentrații de 30-70 mg/L asupra levurii Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30. S-a stabilit că conținutul de proteine și carbohidrați la tulpina în studiu se modifică în funcție de concentrațiile utilizate. S-a constatat că sub acțiunea nanocompozitului chitosan-fier crește cantitatea de proteine comparativ cu martorul, indicii determinați au înscris valori de 15-33%. Rezultate promițătoare s-au obținut și în cazul evaluării conținutului de carbohidrați în biomasa levuriană. Experiențele de aplicare a nanocompozitului chitosan-fier au stimulat biosinteza conținutului de carbohidrați cu până la 13%. Rezultatele modelării proceselor biochimice a levurii Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 cu aplicarea nanocompozitului chitosan-fier prezintă un potențial înalt de utilizare în diverse domenii, în special, în biotehnologie, farmaceutică, biomedicină, protecția mediului și agricultură.