Comparative study of the legislative-normative acts in the control of nitrates in leafy greens
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
385 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-12 07:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
349.6:[635.4/.5:549.75] (1)
Специальные отрасли права. Отрасли права смешенного характера (969)
Овощеводство и декоративное садоводство (694)
Описательная минералогия. Специальное минераловедение (23)
SM ISO690:2012
MACARI, Artur, RADU, Oxana, SUBOTIN, Iurie, BOEŞTEAN, Olga. Comparative study of the legislative-normative acts in the control of nitrates in leafy greens. In: Journal of Social Sciences, 2020, vol. 3, nr. 4, pp. 153-157. ISSN 2587-3490. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4296409
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Social Sciences
Volumul 3, Numărul 4 / 2020 / ISSN 2587-3490 /ISSNe 2587-3504

Comparative study of the legislative-normative acts in the control of nitrates in leafy greens

DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4296409
CZU: 349.6:[635.4/.5:549.75]

Pag. 153-157

Macari Artur, Radu Oxana, Subotin Iurie, Boeştean Olga
 
Technical University of Moldova
 
Disponibil în IBN: 12 ianuarie 2021


Rezumat

The content of nitrates in foods of plant origin permanently comes into notice of consumers, society. Nitrates in large quantities are harmful to the human body, especially children. The legislation of the Republic of Moldova, which regulates the maximum acceptable limit (MAL) of nitrates, namely Government Decision No 115 on The control of nitrates in foods of plant origin, was brought into line with European legislation just in September 2020. In the present study, some aspects related to these normative changes were analyzed. It was determined that the vast majority of spinach samples from local agricultural market exceed 1.1-1.6 times the MAL of nitrates with reference to national legislation and 1.9-2.7 times concerning the legislation of the Russian Federation. Rucola practically falls within the limits established in the national legislation, the MAL being 6000 mg nitrate·kg-1, but it exceeds by far (in 2.1 times) the MAL established in the Russian Federation. Fresh salad falls within the limits set by national and international laws.

Conținutul de nitrați din alimentele de origine vegetală se află permanent în atenția consumatorilor, a societății. Nitrații în cantități considerabile dăunează organismului uman, în special copiilor. Legislația Republicii Moldova, care reglementează limita maximă acceptabilă (LMA) de nitrați, și anume, Hotărârea de Guvern nr. 115 Privind controlul nitraților în alimentele de origine vegetală, a fost aliniată la legislația europeană chiar în septembrie 2020. În prezentul studiu s-au analizat unele aspecte legate de aceste modificări normative. S-a stabilit că marea majoritate a probelor de spanac de pe piața agricolă locală depășesc de 1,1-1,6 ori LMA de nitrați cu referire la legislația națională și de 1,9-2,7 ori referitoare la legislația Federației Ruse. Rucola se încadrează practic în limitele stabilite în legislația națională, LMA fiind de 6000 mg nitrat.kg-1, dar depășește de 2,1 ori LMA stabilită în Federația Rusă. Salata proaspătă se încadrează în limitele stabilite de legile naționale și internaționale.

Cuvinte-cheie
vegetable products, agricultural policies, maximum acceptable limit (MAL), Lettuce, Spinach, rucola,

produse vegetale, politici agricole, limita maximă acceptabilă (LMA), salată, spanac, rucola