The impact of tourism on the environment in the main tourist areas in the Northern Development Region of the Republic of Moldova
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
2559 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-12 12:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
504.05:338.48(478) (1)
Угрозы окружающей среде (916)
Туризм. Экономика туризма (534)
SM ISO690:2012
MOROZ, Ivan. The impact of tourism on the environment in the main tourist areas in the Northern Development Region of the Republic of Moldova. In: Present Environment and Sustainable Development, Ed. 15, 21 noiembrie 2020, Iași. Iași, România: Alexandru Ioan Cuza University of Iași, 2020, Ediția 15, pp. 43-45.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Present Environment and Sustainable Development
Ediția 15, 2020
Conferința "Present Environment and Sustainable Development"
15, Iași, Romania, 21 noiembrie 2020

The impact of tourism on the environment in the main tourist areas in the Northern Development Region of the Republic of Moldova

CZU: 504.05:338.48(478)

Pag. 43-45

Moroz Ivan
 
Institute of Ecology and Geography
 
 
Disponibil în IBN: 6 ianuarie 2021


Rezumat

Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova include în componența sa 11 raioane (Ocnița, Briceni, Dondușeni, Edineț, Soroca, Drochia, Râșcani, Florești, Glodeni, Sângerei, Fălești) și municipiul Bălți, cu o suprafață totală de 10 mii km2. Regiunea posedă un patrimoniu turistic deosebit de variat. Aici se găsesc peisaje și monumente naturale unicale. Resursele turistice principale sunt ariile naturale protejate, suprafețele forestiere de importanță recreațională, râurile și lacurile. O valoare turistică, ecologică și științifică foarte mare posedă lanțurile de recife coraliere fosile (toltrii), peșterile și grotele etc. Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat din RD Nord cuprinde: rezervația științifică “Pădurea Domnească”; 103 monumente naturale, inclusiv 32 de complexe și obiecte geologico-paleontologice, 10 hidrologice, 4 botanice cu vegetație silvică pe o suprafață totală de 61,8 ha și 57 arbori seculari; 12 rezervații naturale, inclusiv 9 silvice și 3 rezervații de plante medicinale; 12 rezervații peisajere cu o suprafață de 4605 ha; 6 rezervații de resurse, cu o suprafață de 98 ha; 12 Arii cu management multifucțional, inclusiv 1 Sector reprezentativ cu vegetație de stepă, 10 sectoare reprezentative cu vegetație de luncă, 127,5 ha de perdele forestiere de protecție; 10 monumente de arhitectură peisajeră, de 47,5 ha; 1 zonă umedă de importanță internațională cu o suprafață de 15553 ha ceia ce constituie 54% din suprafața totală a ariilor naturale protejate de stat din această regiune.
Resursele tristice ale Regiunii de Dezvoltare Nord sunt determinate de resurse de origine geologică, geomorfologică, climatică, hidrologică, floristică și faunistică toate tipurile de resurse sunt impresionante din punct de vedere cantitativ, structural și atractiv. Sub aspect geomorfologic se disting recifele coraligene fosile Sub aspect geomorfologic se disting formațiunile recifale ce aflorează văile râurilor Răuț și Căinar. Structura geologică este complexă, ceea ce determină și un potențial ecoturistic geologic bogat, cu prezența unor obiective inedite. Aceasta este reprezentată de peșteri, recife, grote, aflorimente, obiecte paleontologice, unele dinte ele fiind unice în Europa. Cele mai importante obiective turistice sunt peșterile și toltrele.
Relieful este deluros, fragmentat de rețeaua hidrografică, cu văi adânci și hârtoape, chei și defileuri. Sub aspect geomorfologic se distinge prin originalitate regiunea Toltrilor Prutului, din cadrul monumentului natural Stâncile Prutului. Toltrii reprezintă masive de calcar recifal, fiind formațiuni unice în Europa. În limitele regiunii toltrii au răspândire în bazinele afluenților de stânga a Prutului. În această regiune prezintă atractivitate turistică Cheile Butești (Glodeni), Defileul Duruitoarea (Râșcani), rezervațiile peisagistice “Suta de Movile” (Glodeni), “La Castel” (Edineț) ș.a. Valea fluviului Nistru are o mare importanță recreativă, generată de peisajul specific de canion, cu active procese carstice, alunecări de teren, surpări, rostogoliri. Astfel, potențialul reliefului, combinat cu potențialul peisajului în ansamblu, constituie o atractivitate ecoturistică importantă a Regiunii de Dezvoltare Nord. La nivel local elementele peisajului permit valorizarea potențialului lor în scopuri recreative.
Turismul este o activitate economică care, pe parcursul ultimelor decenii, a cunoscut o evoluție considerabilă, contribuind la creșterea economică a multor țări. Cu toate acestea, facilitățile turistice intră deseori în conflict cu misiunea de conservare și protecție a mediului înconjurător, cauz-ându-i acestuia pagube esențiale.
Un numar tot mai mare dintre cei implicati, sub o formă sau alta, în activatatile de turism sunt constienti de efectele provocate de dezvoltarea turistica, de impactul acestor activitati asupra populatiei si mediului. In ultimii ani, deceniile nouă si zece ale secolului XX, s-a urmarit ca expansiunea turismului sa se realizeze echilibrat, in conformitate cu standardele care garantează pastrarea echilibrului ecologic si evita suprasolicitarea resurselor, poluarea si orice alte impacte negative asupra mediului.