Siguranța produselor de cofetărie cu cremă în municipiul Chișinău
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
719 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-25 15:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
614.31:664.683 (1)
Inspecţie şi control sanitar (92)
Brutărie. Pâine. Produse de panificaţie (72)
SM ISO690:2012
CHIRLICI, Alexei, RUBANOVICI, Vladislav, CERNENCO, Olga, GRECU, Constantin, VETIU, Svetlana, IULARJI, Natalia. Siguranța produselor de cofetărie cu cremă în municipiul Chișinău. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2019, nr. 4(82), pp. 140-143. ISSN 1729-8687.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 4(82) / 2019 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Siguranța produselor de cofetărie cu cremă în municipiul Chișinău

Safety of cream pastry in the Chisinau municipality

Безопасность кремовых кондитерских изделий в муниципии Кишинэу

CZU: 614.31:664.683

Pag. 140-143

Chirlici Alexei1, Rubanovici Vladislav1, Cernenco Olga1, Grecu Constantin2, Vetiu Svetlana2, Iularji Natalia2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Centrul de Sănătate Publică Municipal Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 30 martie 2020


Rezumat

Produsele de cofetărie cu cremă pot i un mediu favorabil pentru dezvoltarea și multiplicarea diferitor microorganisme. Pe lângă aceasta, dulciurile cu cremă pot conține unii aditivi alimentari. Există și posibilitatea poluării acestor alimente cu xenobiotice. În legătură cu cele expuse, a fost efectuat un studiu, scopul i ind evaluarea igienică a rezultatelor analizelor de laborator ale probelor de produse de cofetărie cu cremă, efectuate în Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, pe parcursul anilor 2014–2018, în vederea aprecierii gradului de siguranță pentru sănătatea consumatorilor. Au fost utilizate diverse metode de cercetare: igienică, statistică, istorică. În laboratorul sanitar-igienic au fost analizate 4607 probe de produse ale cofetăriei cu cremă, i ind efectuate 8719 investigații. Ponderea medie a probelor neconforme după indicatorii sanitar-igienici a constituit 5,75%. Neconformitatea cea mai înaltă a probelor a fost stabilită după indicatorul ”concentrația zahărului în faza lichidă a cremelor”, ponderea acestora i ind de 18,5%. Din totalul de 1372 de investigații pentru determinarea reziduurilor de substanțe toxice, micotoxine și aditivi alimentar,i rezultate neconforme n-au fost atestate. În laboratorul microbiologic au fost analizate 3353 de probe, ponderea celor neconforme i ind în medie de 9,7%. Neconformitatea a fost stabilită, în primul rând, după indicatorul ”bacteriile coliforme”, urmate de NGMAFA, levuri și drojdii și, în sfârșit, S. aureus.

Cream pastry can present a favorable environment for the development and multiplication of dif erent microorganisms. In addition, add some food additive scan to the cream pastry. h ere is also the possibility of pollution of these foods with dif erent xenobiotic. In connection with the above, a study was carried out, aiming at the hygienic evaluation of the results of laboratory tests of cream pastry’ samples made in the Center of Public Health of Chisinau municipality during the years 2014–2018 in order to evaluate the safety level for health of the consumers. Various research method shave bee nosed hygienic, statistical, and historical. In the sanitaryhygienic laboratory 4607 samples of cream pastry were analyzed and 8719 investigations were made. During the period of study for research in the sanitary-hygienic laboratory, 4607 samples of cream pastry were analyzed, with a total of 8719 investigations. h e average share of non – compliant samples according to sanitary – hygienic indicators constituted 5,75%. h e highest on conformity was determined at er the indicator sugar concentration in the liquid phase of the cream, the proportion being 18,5%. Of 1372 investigations to determine the residues of toxic substances, mycotoxins and food additives non-conforming results have not been established. In the microbiological laboratory 3353 samples were analyzed. h e proportion of non-compliant samples according to the sanitary-microbiological indicators was on average 9,7%. h e non-conformity was determined, i rst, at er the coli form bacteria indicator, followed by indicator the number of aerobic and optionally anaerobic mesospheric germs, fungi and yeasts, and i nally, S. aureus.

Кремовые кондитерские изделия могут представлять благоприятную среду для развития и размножения различных микроорганизмов. Кроме этого, в крем могут добавлять некоторые пищевые добавки. Существует также возможность загрязнения этих продуктов ксенобиотиками. В связи с выше изложенным было проведено исследование с целью гигиенической оценки результатов лабораторных испытаний кремовых кондитерских изделий, проведенных в Центре общественного здоровья муниципия Кишинэу в течение 2014–2018 годов, с целью оценки их уровня безопасности для здоровья потребителей. Были использованы различные методы исследования: гигиенический, статистический, исторический. В санитарно-гигиенической лаборатории было проанализировано 4607 образцов кремовых кондитерских изделий, проведено 8719 исследований. Средняя доля несоответствующих образцов по санитарногигиеническим показателям составила 5,75%. Наибольшее несоответствие было установлено по индикатору «концентрация сахара в жидкой фазе крема», по которому доля несоответствующих проб составила 18,5%. Из 1372 исследований по определению остатков токсичных веществ, микотоксин и пищевых добавок несоответствующих результатов не было установлено. В микробиологической лаборатории было проанализировано 3353 образца. Доля несоответствующих образцов по санитарно-микробиологическим показателям составила, в среднем, 9,7%. Из несоответствующих результатов на первом месте были по показателю «колиформные бактерии», после чего следовали результаты по показателю MAФAМ (мезофильные аэробные и факультативно анаэробные микроорганизмы), плесени и дрожжи и, наконец, S. aureus.

Cuvinte-cheie
produse de cofetărie cu cremă, indicatori igienici, xenobiotice, aditivi alimentari,

cream pastry, hygienic indicators, xenobiotic, food additives,

кремовые кондитерские изделия, гигиенические показатели, ксенобиотики, пищевые добавки