Influenta preparatului Melongozida O si a microelementelor asupra continutului glucidelor si activitatea enzimatica la pomii de mar
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
545 1
Ultima descărcare din IBN:
2022-04-04 14:26
SM ISO690:2012
CECAN, Anatol, ŞIŞCANU, Gheorghe, RALEA, Tudor, CHINTEA, Petru, JELEV (HADÎRCA), Natalia. Influenta preparatului Melongozida O si a microelementelor asupra continutului glucidelor si activitatea enzimatica la pomii de mar. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 91.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Influenta preparatului Melongozida O si a microelementelor asupra continutului glucidelor si activitatea enzimatica la pomii de mar


Pag. 91-91

Cecan Anatol, Şişcanu Gheorghe, Ralea Tudor, Chintea Petru, Jelev (Hadîrca) Natalia
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

Cercetările efectuate în fenofaza încetinirii creşterii lăstarilor (27.06.12), perioadă ce corespunde cu declanşarea proceselor inducţiei florale, creşterea intensivă a fructelor au constatat, că în comparaţie cu martorul, conţinutul zaharozei şi glucidelor totale, reducătoare în frunzele pintenilor fără fructe la soiurile luate în studiu, este mai mare la varianta tratării foliare a pomilor cu preparatul Melongozida O în amestec cu microelementele Zn şi B. Raportul dintre glucide reducătoare şi a zaharozei identifică intensificarea proceselor de sinteză a ultimei fracţii – a zaharozei, ca formă mai importantă de transport a glucidelor în plante. În această perioadă a vegetaţiei s-a evidenţiat că la plantele netratate a soiului Florina, altoi pe portaltoi pitic – M26, activitatea indicelui clorofilic în frunzele amplasate la baza lăstarilor este mai înaltă faţă de cele situate în partea apicală. La plantele tratate cu preparatul Melongozida O în amestec cu microelementele menţionate activitatea indicelui clorofilic este mai sporită în partea bazipetală a lăstarilor. N-au fost constatate deviaţii semnificative între variante şi în valoarea indicelui clorofilic în frunzele pintenilor cu fructe şi fără fructe. În comparaţie cu martorul, la varianta Melongozida O +Zn +B activitatea peroxidazei în frunzele pintenilor fără fructe la soiul Florina altoit pe portaltoi pitic –M26 a fost în diminuare, iar a polifenoloxidazei în creştere. La soiul Florina, altoit pe portaltoi semipitic –MM 106, activitatea acestor enzime a fost înaltă, iar la soiul Golden Delicious, altoit pe portaltoi pitic activitatea enzimelor cercetate în frunze a fost mai intensă la varianta Melongozida O +Zn +B. Investigaţiile efectuate la soiul Florina altoit pe portaltoi pitic M-26 în fenofaza intrării fructelor în pârgă, maturarea lor, periodică ce corespunde cu formarea şi diferenţierea mugurilor de rod, au constatat că conţinutul glucidelor în frunzele pintenilor cu fructe şi în peţiolul acestora, este în diminuare în comparaţie cu cantitatea glucidelor în fruct şi pedunculul fructului, ce afirmă că fluxul asimilatelor este orientat spre fructe. De asemenea s-a stabilit că conţinutul glucidelor totale şi reducătoare în frunzele pintenilor fără fructe şi în muguri de rod este mai mare, decât în peţiolul acestor frunze şi pedunculul fructelor. Acumularea glucidelor în mugurii de rod se confirmă şi prin activitatea acidului indolil acetic mai mare în frunzele pintenilor fără fructe şi peţiolul acestora (se consideră că va forma muguri de rod pentru recolta anului următor), faţă de frunzele pintenilor cu fructe. Nu este exclus ca ulterior transportul substanţelor metabolice să fie axat spre formaţiunile fructifere-locul unde se formează muguri florali. Aproximativ aceiaşi legitate s-a înregistrat şi la soiul Golden Delicious. Determinarea intensităţii enzimatice în perioada intrării fructelor în pârgă, maturarea lor, formare şi diferenţiere a mugurilor de rod (14.08.12), a constatat că în frunzele pintenilor fără fructe (se consideră că va forma muguri de rod pentru recolta anului următor) a soiului Golden Delicious altoit pe portaltoi pitic-M26 la varianta tratării foliare a pomilor cu preparatul Melongozida O în amestec cu microelementele Zn şi B, activitatea PO este mai mare. Aceiaşi legitate s-a stabilit şi la pomii altoiţi pe portaltoi semipitic-MM106. S-a constatat, că în comparaţie cu martorul, la varianta tratării foliare a pomilor de măr a soiului Florina altoit pe portaltoi M26 cu preparatul Melongozida O în amestec cu microelementele menţionate, conţinutul celor trei forme a glucidelor cuprind valori mai ridicate în frunzele pintenilor fără fructe. Activitatea aparatului fotosintetic s-a resimţit şi asupra acumulării substanţele uscate.