Cercetari privind compozitia chimica si activitatea antibacteriana a uleiurilor volatile de Thymus Pulegioides L.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
705 26
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-05 14:38
SM ISO690:2012
BOZ, Irina, GILLE, Elvira, DUNCA, Simona, ZAMFIRACHE, Maria-Magdalena. Cercetari privind compozitia chimica si activitatea antibacteriana a uleiurilor volatile de Thymus Pulegioides L.. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 85.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Cercetari privind compozitia chimica si activitatea antibacteriana a uleiurilor volatile de Thymus Pulegioides L.


Pag. 85-85

Boz Irina1, Gille Elvira2, Dunca Simona3, Zamfirache Maria-Magdalena3
 
1 Institutul de Cercetări Biologice, Iaşi,
2 Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul“,
3 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

În flora României cresc 17 specii de Thymus dintre care 16 sunt spontane şi una (ThymusvulgarisL.) este cultivată (Ciocârlan, 2009). O caracteristică specifică genului Thymus este prezenţa structurilor secretoare de forme diferite, structuri ce conţin uleiuri volatile cu diverse arome (Morales, 2002). Numeroase studii au evindenţiat faptul că uleiurile volatile provenite de la speciile acestui gen pot prezenta o mare variabilitate chimică (Corticchiato et al., 1998; Stahl-Biskup, 2002). În uleiul volatil de Thymus pulegioides L. s-au identificat 8 chemotipuri (Mockute and Bernotiene, 2001). Variabilitatea chimică poate fi datorată factorilor intrinseci (variaţiilor sezoniere şi ontogenetice), cât şi factorilor extrinseci (factorii de mediu ca altitudinea, solul, climatul, fotoperioada, etc.) (Stahl-Biskup, 2002). Cu privire la activitatea antibacteriană a uleiurilor volatile de Thymus, în momentul de faţă există numeroase studii ce au ca scop identificarea compuşilor cu efect antibacterian. Timolul şi carvacrolul joacă un rol important din acest punct de vedere. În această lucrare ne propunem să analizăm compoziţia chimică şi activitatea antibacteriană a uleiurilor volatile provenite de la 5 populaţii de Thymus pulegioides cu scopul de a identifica populaţiile spontane cu un înalt potenţial terapeutic. Materialul vegetal este reprezentat de Thymus pulegioides, specie ce creşte spontan pe teritoriul României. Extragerea uleiurilor volatile s-a realizat prin hidrodistilare cu ajutorul NeoClevengerului, iar analiza chimică a acestora s-a realizat prin gaz-cromatografie cuplată cu spectrometria de masa (GC-MS). Testarea activităţii antibacteriene s-a realizat pe 2 microorganisme test Streptococcus pyogenes ATCC 19615 şi Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, utilizând atât metoda difuzimetrică cât şi cea a microplăcilor. Analizând compoziţia chimică a uleiurilor volatile provenite de la cele 5 populaţii de Thymus pulegioidess au identificat un număr de 77 de compuşi chimici, evidenţiindu-se atât diferenţe de ordin calitativ cât şi cantitativ. În general s-a observat faptul că monoterpenele sunt foarte bine reprezentate la toate probele analizate. Cu privire la activitatea antibacteriană a uleiurilor volatile, în urma testelor realizate s-a putut constata că activitatea antibacteriană a uleiurilor testate este mult mai evidentă asupra tulpinii Streptococcus pyogenes, în comparaţie cu cea de Pseudomonas aeruginosa.