Efectul enzimelor furajere asupra performanţelor de creştere şi a indicilor sangvini la puii de carne
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
764 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-02 16:29
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
636.52/.58.33.087 (1)
Păsări domestice (180)
SM ISO690:2012
VOINIŢCHII, Eugen. Efectul enzimelor furajere asupra performanţelor de creştere şi a indicilor sangvini la puii de carne. In: Ştiinţa Agricolă, 2019, nr. 2, pp. 135-141. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.5281/ZENODO.3625594
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2019 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Efectul enzimelor furajere asupra performanţelor de creştere şi a indicilor sangvini la puii de carne

Effect of feed enzymes on growth and development performances and blood indices of meat chickens

DOI:https://doi.org/10.5281/ZENODO.3625594
CZU: 636.52/.58.33.087

Pag. 135-141

Voiniţchii Eugen
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 21 februarie 2020


Rezumat

The study on two groups of 15 500 chickens, divided into a control group and an experimental one, assessed the influence of the enzyme product Avizyme 1500 (contains xylanase, protease, amylase, and pectinase) administered in the feed from 1 to 48 days of age. Over the period of chicken growth blood samples were collected for hematological and biochemical investigations. Weighings were performed weekly and the feed consumption was also evaluated. Findings: reduced letality rate which amounted to 2,3% (experimental group) and 2,8% (control group). At the end of the experiment the average body weight per head was by 7% higher compared to chickens in the control group (P<0,001). The enzyme product had a positive effect on hematopoietic function and biochemical indices

Cercetările s-au efectuat pe două loturi a câte 15 500 pui broiler, lot martor şi experimental, cu scopul de a stabili efectul produsului enzimatic Avyzime 1500 (conţine xilanază, protează, amilază, pectinază), administrat în furaj de la vârsta de 1 până la 48 zile. Pe parcursul perioadei de creştere au fost prelevate probe de sânge pentru examene hematologice şi biochimice, au fost efectuate cântăriri săptămânale şi a fost evaluat consumul de furaje. S-a constatat reducerea procentului letalităţii, care a constituit 2,3% (lot experimental) şi 2,8% (lot martor). La sfârşitul experimentului greutatea corporală medie pe cap de pui a fost cu 7% mai mare faţă de puii lotului martor (P<0,001). Produsul enzimatic a avut un efect pozitiv asupra funcţiei hematopoietice şi asupra indicilor biochimici.

Cuvinte-cheie
broiler chickens, Prebiotics, Body weight, biochemical indices,

Pui broiler, Prebiotice, Greutate corporală, indici biochimici