Conducerea pomilor de cireş după sistemul cupă
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
660 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-12 16:58
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.232:631.542.32 (3)
Fructe cu sâmbure. Drupe în general (207)
Lucrări agricole (1225)
SM ISO690:2012
IVANOV, Igor, ŞARBAN, Vasile, BALAN, Petru, VĂMĂŞESCU, Sergiu, BALAN, Valerian. Conducerea pomilor de cireş după sistemul cupă. In: Ştiinţa Agricolă, 2019, nr. 2, pp. 45-51. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.3611171
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2019 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Conducerea pomilor de cireş după sistemul cupă

Training cherry trees as a cup system

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.3611171
CZU: 634.232:631.542.32

Pag. 45-51

Ivanov Igor, Şarban Vasile, Balan Petru, Vămăşescu Sergiu, Balan Valerian
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 21 februarie 2020


Rezumat

The paper refers to a process for forming the cup-shaped crown of the cherry tree. The cup-training system was applied to the varieties Lappins, Skeena and Big Star, grafted on the medium vigor rootstock MaxMa 14 planted at a distance of 5 x 3 m, and to the variety Ferrovia, grafted on Gisela 6 rootstock and planted at a distance of 4 x 2 m. The process includes: shortening of the tree after planting and removal of the buds from the trunk at the height of 40-50 cm with blanding of 2-3 axial buds located under two terminal buds; removal of the extension shoot; selection of a vertical branch for the future central axis and 3…4 branches for the future scaffold branches from the base of the tree crown; the future scaffold branches are pruned at 60 cm from their base, and the central axis − at 20 cm higher than the top of the scaffold branches; pruning of the central axis at 30…40 cm from the base of the upper scaffold branch above a lateral branch..

Lucrarea se referă la un procedeu de formare a coroanei în formă de cupă a pomului de cireş. Metoda de formare a pomilor de cireș în forma de cupă s-a aplicat la soiurile de cireș Lappins, Skeena și Big Star, altoite pe portaltoi de vigoare medie MaxMa 14 și plantat la distanța de 5 x 3 m și la soiul Ferrovia, altoit pe portaltoi de vigoare mică Gisela 6 și plantat la distanța de 4 x 2 m. Procedeul include: scurtarea pomului după plantare şi suprimarea mugurilor de pe trunchi la înălţimea de 40…50 cm cu orbirea a 2…3 muguri axiali situaţi sub doi muguri terminali; suprimarea lăstarului de prelungire a axului cu ciupirea vârfului lăstarului concurent; selectarea unei ramuri verticale pentru viitorul ax central şi a 3…4 ramuri pentru viitoarele şarpante de la baza coroanei pomului; viitoarele şarpante se scurtează la 60 cm de la baza lor, iar axul central − la 20 cm mai sus de vârful şarpantelor; tăierea axului central la 30…40 cm de la baza şarpantei superioare deasupra unei ramuri laterale.

Cuvinte-cheie
Cherry, Variety:, Tree training, Cup-shaped crown.,

Cireş, Soi, Conducerea pomilor, Coroană-cupă