O retrospectivă a cercetărilor enciclopedice
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
608 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-04-03 10:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
030:81'1(091) (1)
Lucrări de referință generale (19)
Lingvistică. Limbi (5052)
SM ISO690:2012
BAHNARU, Vasile. O retrospectivă a cercetărilor enciclopedice. In: Enciclopedica. Revista de istorie a ştiinţei şi studii enciclopedice , 2015, nr. 1(8), pp. 35-53. ISSN 1857-365X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Enciclopedica. Revista de istorie a ştiinţei şi studii enciclopedice
Numărul 1(8) / 2015 / ISSN 1857-365X

O retrospectivă a cercetărilor enciclopedice

A review concerning encyclopedic research

CZU: 030:81'1(091)

Pag. 35-53

Bahnaru Vasile
 
Institutul de Filologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 2 februarie 2020


Rezumat

Articolul reprezintă un compendiu de cercetare a apariţiei, evoluţiei şi situaţiei actuale de elaborare a operelor enciclopedice. Beneficiind de studiile unor lingvişti cu renume în istoria lexicografiei în genere şi a enciclopedismului în particular, se formulează definiţia substantivului enciclopedie, se examinează primele tentative de elaborare a enciclopediilor în antichitatea elenă, romană şi chineză, se stăruie asupra realizărilor enciclopedice din Evul Mediu, Renaştere şi din Epoca Modernă, insistându-se în mod special asupra operelor enciclopedice elaborate în Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Rusia etc. O atenţie deosebită se acordă Enciclopediei Franceze care a servit în calitate de prototip, animator şi de model pentru majoritatea enciclopediilor europene. În fine, se examinează detaliat principiile şi metodele utilizate în procesul de elaborare şi redactare a operelor enciclopedice.

L’article représente un compendium de recherche de l’apparition, de l’évolution et de la situation actuelle de l’élaboration des oeuvres encyclopédiques. Bénéficiant des études de certains luinguistes à renommé mondiale dans l’histoire de la lexicographie en général et de l’encyclopédisme en particulier, on formule la définition du nom "encyclopédie", on examine les premières tentatives d’élaboration des enciclopédies dans l’antiquité élaine, romaine et chinoise, on insiste sur les réalisations encyclopédiques du Moyen Âge, de la Renassance et de l’Époque Moderne et surtout sur les oeuvres encyclopédiques élaborées en France, Grande Bretagne, Italie, Espagne, Russie etc. Une attention à part est accordée à l’Encyclopédie Française qui a servi en qualité de prototype, animateur et de modèle pour la majorité d’encyclopédies européennes. Finalement, on examine d’une manière détaillée les principes et méthodes utilisés dans le procès d’élaboration et rédaction des oeuvres encyclopédiques.