Rolul reglator al microelementelor în realizarea potenţialului plantelor de viţă de vie (contribuţia cercetătorilor din Moldova)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
585 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-07 22:59
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8 (646)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
SM ISO690:2012
VELIKSAR, Sofia, TUDORACHE, Gheorghe. Rolul reglator al microelementelor în realizarea potenţialului plantelor de viţă de vie (contribuţia cercetătorilor din Moldova). In: Horticultura. Agronomie, Ed. 1, 1 ianuarie 2018, Chişinău. Chişinău: Centrul editorial UASM, 2018, Vol.53, pp. 12-20. ISBN 978-9975-64-304-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultura. Agronomie
Vol.53, 2018
Simpozionul "„85 ani ai Facultăţii de Agronomie – realizări şi perspective”, dedicat aniversării a 85 de ani de la fondarea Universităţii Agrare de Stat din Moldova"
1, Chişinău, Moldova, 1 ianuarie 2018

Rolul reglator al microelementelor în realizarea potenţialului plantelor de viţă de vie (contribuţia cercetătorilor din Moldova)

CZU: 634.8

Pag. 12-20

Veliksar Sofia, Tudorache Gheorghe
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 20 decembrie 2019


Rezumat

The paper presents a review of the research on the role o trace elements in the metabolism of one of the most important crop for Moldova - grape. Particular attention is paid to the contribution of Moldovan researces, especially Professor L. Kolesnik and his successors in the development of micronutrient application system in viticulture, in order to regulate plant nutrition and to achieve the fuller potential of resistance and plant productivity. It has been established that trace elements promote the activation of enzymatic processes, improve the photosynthetic activity of the leaves, increase the carbohydrate content, the amino acids in the plant organs. The efficacy of trace elements is enhanced by the use of its optimal doses and combinations of on the base of NPK. Improving the nutrition conditions of vine plants (seedlings, grafted cuttings, fruit shrubs) promotes the increase in the quality and quantity of graft cuttings, productivity, resistance to unfavorable conditions and viability of vine plantation.

Cuvinte-cheie
amino acids, carbohydrates, foliar treatment, plant nutrition, plant resistance, Productivity, Trace element, viticulture