Influenţa îngrăşămintelor minerale asupra organismelor nevertebrate edafice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
598 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-13 19:43
SM ISO690:2012
VITION, Pantelei. Influenţa îngrăşămintelor minerale asupra organismelor nevertebrate edafice. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, p. 185.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Influenţa îngrăşămintelor minerale asupra organismelor nevertebrate edafice


Pag. 185-185

Vition Pantelei
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 12 decembrie 2019


Rezumat

Este cunoscut faptul că nitraţii se acumulează în mediul edafic în urma introducerii în sol a cantităţilor sporite de îngrășăminte minerale de azot în deosebi a silitrei amoniacale. În condițiile naturale a mediului edafic nitraţii se acumulează în sol ca rezultat a descompunerii rămăşiţilor organice de origine vegetală şi animală, iar prin intermediul bacteriilor din genul Nitrobacter nitraţii se transformă de într-o formă în alta în nitriţi. Îngrăşămintele neorganice de azot introduse în sol în cantităţi maximale contribuie la sporirea acumulărilor a diverşilor poluanţi în mediul edafic: în deosebi a nitraţilor, nitriţilor şi a diferitor impurităţi de metale ca fluor şi clor, care se conţin în îngrășămintele chimice. La rândul său nevertebratele pedobionte saprofage, utilizează în nutriţie detritusul organic a solului poluat cu ingridenţi de nitraţi, nitriţi şi impurităţile de metale ca fluor şi clor, care se conţin în îngrășămintele chimice de în sol şi ca rezultat se acumulează în organele digestive şi ţesuturile organismelor edafice. În condiţii de laborator şi paralel în cîmp s-au efectuat experiențe, în speciale microparcele cu sol, unde s-a studiat influenţa îngrăşmintelor minerale asupra speciei de rîme Aporectodia rosea. Pentru evidențierea acumulărilor de nitraţi în ţesuturile speciei de rîme Aporectodia rosea, experiențele au constituit din următoarele variante: în I.-microparcelă s-a introdus - 5 kg de sol + 10 rîme sp. Aporectodia rosea, iar solul s-a stropit cu soluţie de silitră amoniacală dizolvată în apă de ploaie. A -II.- în martor s-a introdus - 5 kg de sol + 10 rîme sp. Aporectodia rosea şi solul s-a stropit cu apă de ploaie. În urma analizelor chimice efectuate în I-variantă, diapazonul acumulărilor de nitraţi a sp. de râme Aporectodia rosea a constat de la 38 – 129 mg/kg/extrapolate. Surplusul ionilor de nitraţi în organismul animalelor de sol provoacă dereglări fiziologiice şi se transformă în alţi compuşi chimici ai azotului cu activitate fiziologică nocivă – nitriţi, iar nitriţii în alţi metaboliţi mai toxici. Nitraţii acumulaţi în organismul rîmelor schimbă conţinutul biochimic, reduce cantitatea de proteine, lipide, săruri minerale, vitamine.