Influența trifluralinei asupra dezvoltării plantelor de soia și bacteriilor de nodozităti Rhizobium japonicum RD2
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
607 3
Ultima descărcare din IBN:
2022-11-03 12:15
SM ISO690:2012
TODIRAŞ, Vladimir, ONOFRAŞ, Leonid, PRISACARI, Svetlana, LUNGU, Argentin. Influența trifluralinei asupra dezvoltării plantelor de soia și bacteriilor de nodozităti Rhizobium japonicum RD2. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, pp. 181-182.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Influența trifluralinei asupra dezvoltării plantelor de soia și bacteriilor de nodozităti Rhizobium japonicum RD2


Pag. 181-182

Todiraş Vladimir, Onofraş Leonid, Prisacari Svetlana, Lungu Argentin
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
Disponibil în IBN: 12 decembrie 2019


Rezumat

Unele date bibliografice remarcă faptul că acțiunea fitotoxică a erbicidelor poate cauza scăderea în creștere și dezvoltare a plantelor leguminoase cât și a micșorării numărului și volumului nodozităților formate pe rădăcini. Cercetătorii (Paromenscaia L N. et al., 1987), efectuănd experiențe vegetative cu utilizarea erbicidului treflan la cultura de soia în concentrația de 0,25 mg/kg/sol au stabilit că acest erbicid este foarte toxic față de sistemul rizobio-bacterian, iar masa brută și uscată a scăzut esențial. Cele expuse impun o atitudine precaută în ceea ce privește selectarea cu scopul utilizării în practica agricolă a compușilor mai puțin nocivi și cu un grad înaintat de descompunere. Totodată trebuie să se țină cont de faptul că factorul principal care provoacă transformarea pesticidelor în sol sunt microorganismele, activitatea vitală a căror nu este inhibată semnificativ de către diversele pesticide deseori folosite în practică. Cercetări de acest gen au fost efectuate și de colaboratorii laboratorului Microbiologia solului al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie. Scopul lor a fost de a stabili reacția plantelor de soia și a bacteriei simbiotrofe Rhizobium japonicum RD2 în cazul trifluralinei folosite în diverse doze (1, 5, 10 și 25 mg/kg/sol). În rezultatul investigațiilor s-a stabilit, că trifluralina folosită în concentrațiile menționate nu au manifestat impact semnificativ asupra capacității germinative a semințelor. În ceea ce privește creșterea și dezvoltarea plantulelor apoi în paralel cu creșterea dozei de erbicid, lungimea rădăcinilor la soia s-a micșorat și deformat considerabil. Astfel, lunimea rădăcinilor în dozele 5, 10 și 25 mg/kg/sol s-a micșorat corespunzător cu 17,8 %, 37,8% și 61,2 %. De asemenea, în condiții de laborator, s-au făcut investigații în ceea ce privește influența trifluralinei asupra viabilității bacteriilor simbiotrofe Rhizobium japonicum.Analiza datelor obținute a demonstrat, că în paralel cu mărirea dozei de trifluralină titrul bacreriilor scade. Astfel, testarea bacteriilor de nodozități Rhizobium japonicum RD2 pe fundalul trifluralinei în dozele 50 100 și 200 mg/l mediu nutririv, s-a stabilit viabilitatea bacteriilor ca fiind de respectiv 66,5, 86,7 și 94,8 %.  Reieșind din datele obținute s-au făcut următoarele concluzii: 1. Trifluralina utilizată în dozele 5, 10, 20 și 25 mg/kg/sol influențează negativ asupra dezvoltării plantelor de soia. Asupra capacității germinative a semințelor dozele indicate nu influențează semnificativ. 2. Influența dozelor de 50, 100 și 200 mg trifluralină la un litru de mediu nutritiv asupra creșterii bacteriilor simbiotrof-fixatoare de azot Rhizobium japonicum RD2 de asemenea nu a fost vizibilă.