NGS: tendințe actuale de diagnostic molecular de laborator în cancerulul somatic
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
800 2
Ultima descărcare din IBN:
2020-11-11 13:08
SM ISO690:2012
MARTEA, Rodica. NGS: tendințe actuale de diagnostic molecular de laborator în cancerulul somatic. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, p. 96.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

NGS: tendințe actuale de diagnostic molecular de laborator în cancerulul somatic


Pag. 96-96

Martea Rodica
 
Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2019


Rezumat

La nivel mondial, inclusiv și în Republica Moldova tumorile maligne ocupă poziția a doua în structura deceselor, cu o incidență sporită. În anul 2008, cancerul a cauzat 7,7 milioane de decese în toată lumea. Un raport al Agenției Internaționale pentru Studiul Cancerului (IARC) - agenție a Organizației Mondiale a Sănătății – arată că, în 2030, vor ajunge să fie afectate de cancer circa 13,2 milioane de oameni în fiecare an – aproape de două ori mai mulți decât în 2008. În Republica Moldova, conform datelor Institutului Oncologic, în anul 2016 s-au înregistrat 52 042 persoane aflate în evidența unităților medicale cu diagnosticul de cancer, totodată anual peste 5 600 persoane decedează în urma afecțiunilor oncologice.  Noțiunea de CANCER reprezintă denumirea comună pentru toate bolile care prezintă în celule trăsături distincte caracteristice ciclului celular, metabolismului, statului imunogen și micro mediului în care activiză. Cancerul este o maladie generată la nivel molecular-celular care însumează subtipuri într-o categorie bolile ce își au geneza la nivel molecular și au descrierea generală comună de a provoca dividerea necontrolată a celulelor în cadrul cărora au loc evenimente genetice atipice. Un grupul de celule anormale alcătuiesc o tumoare.  Clasificarea cancerului este una complexă, se cunosc mai mult de 100 de tipuri de cancer care sunt denumite de regulă în funcție de organele sau țesuturile în care acestea se formează. Există peste 300 de gene a căror mutații pot induce formarea cancerului. În acest context, numărul de gene și mutații este mare, iar preparatele țintă există doar pentru un număr limitat dintre ele. Cu ajutorul tehnologiilor de secvențiere de noua generație sau paralel masivă - Platformele Next-Generation Sequencing (NGS) poate fi adusă la realitate crearea tratamentelor personalizate.  Cercetările au fost efectuate în cadrul proiectului 18.80.07.16A/PS - Crearea suportului decisional în rapoartele de secvențiere de următoarea generație pentru variantele somatice a cancerului din cadrul Programului de Stat finanțat pentru anii 2018-2019 ”Medicina de precizie în prevenirea, diagnosticul şi tratamentul patologiilor”.