Indicii care reflectă procesele de excitație și inhibiție la șobolani în funcție de somatotip și rație alimentară
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
768 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-14 14:31
SM ISO690:2012
LEORDA, Ana, GARAEVA, Svetlana, POSTOLATI, Galina. Indicii care reflectă procesele de excitație și inhibiție la șobolani în funcție de somatotip și rație alimentară. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, pp. 94-95.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Indicii care reflectă procesele de excitație și inhibiție la șobolani în funcție de somatotip și rație alimentară


Pag. 94-95

Leorda Ana12, Garaeva Svetlana12, Postolati Galina21
 
1 Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”,
2 Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2019


Rezumat

Raportul cantitativ al conținutului de aminoacizi inhibitori și excitatori din serul sangvin oferă informații despre starea proceselor nervoase dominante – excitare sau frânare [4]. Acest raport variază între 3,45-5,35 la indivizii astenici, 1,86-3,70 la cei normostenici și 2,49-4,12 la hiperstenici. Valorile cele mai ridicate ale acestui indice au fost observate la șobolanii de tip astenic, ceea ce denotă predominanța proceselor neurofiziologice inhibitoare. S-a demonstrat, că starea funcțională a glandei tiroide este direct proporțională cu starea nervoasă predominant inhibitoare [2]. Indicele tirozină/fenilalanină (T / F) reflectă nivelul activității funcționale a glandei tiroide [3]. Conform rezultatelor noastre, la șobolanii astenici, acest indice este crescut față de alte somatotipuri (1,99 ± 1,25 la astenici, 1,67 ± 0,31 la normostenici și 0,88 ± 0,34 la hiperstenici), ceea ce este în concordanță cu datele literaturii privind activitatea funcțională crescută a glandei tiroide la astenici și redusă la hiperstinici. În general, pe măsura măririi proporției de proteină din rația alimentară,începând cu 12%, se atestă o creștere semnificativă a acestui indice la astenici de la 1,33 ± 0,10 până la 3,24 ± 0,24, ceea ce indică la o scădere a activității funcționale a glandei tiroide. În cazul hiperstenicilor, odată cu creșterea proporției de proteină (20%) din rația alimentară, valoarea indicelui T / F, dimpotrivă, scade de la 1,21 ± 0,04 până la 0,54 ± 0,02, iar în condițiile administrării rației, începând cu 30% de proteină – scade de 2,2 ori, ceea ce indică la o creștere a activității funcționale a glandei tiroide. Mai mult ca atât, transformarea fenilalaninei în tirozină, efectuată sub acțiunea fenilalaninei-4-hidroxilază, este necesară nu numai pentru formarea hormonilor stimulatori ai tiroidei, ci și pentru îndepărtarea excesului de fenilalanină dăunătoare creierului [1], care probabil se acumulează în sângele șobolanilor la administrarea rației cu proporția de 30% proteină.La șobolanii astenici, s-a depistat nivelul crescut atât al indicelui T / F, cât și al raportului aminoacizilor liberi de inhibiție/ excitație, ceea ce denotă, că în sistemul lor nervos central predomină procesele de frânare, caracterizate prin astfel de stări precum frica, depresia etc.[5]. Astfel, valorile cele mai ridicate ale raportului dintre aminoacizii inhibitori și excitatori au fost observate la șobolanii astenici, ceea ce demonstrează predominanța proceselor neurofiziologice inhibitoare. La șobolanii astenici, indicele T / F, care reflectă nivelul activității funcționale a glandei tiroide, a fost crescut, comparativ cu alte somatotipuri. Pe măsură ce proporția proteinei din dietă crește, indicele T / F în serul sangvin se modifică în funcție de somatotip.