Articolul precedent |
Articolul urmator |
751 35 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-06 14:19 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
634.743:581.1 (2) |
Fructe mici ale tufelror și ale plantelor ierbacee. Arbuști baciferi (130) |
Fiziologia plantelor (526) |
SM ISO690:2012 SAVA, Parascovia, GHERASIMOVA, Elena, DONEA, Victor, CRIVAIA, Parascovia, VIȚILARU, Olga. Studiul efectuat cu privire la proprietățile caracteristice cătinei albe cultivate în diferite regiuni. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2018, Vol. 47, pp. 104-108. ISBN 978-9975-64-296-5. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor Vol. 47, 2018 |
||||||
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor" Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2018 | ||||||
|
||||||
CZU: 634.743:581.1 | ||||||
Pag. 104-108 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În lucrare sunt prezentate rezultatele studiului de analiză și sinteză a literaturii științifico-practice efectuat referitor la cultura сătinei albe și calitatea fructelor. Fructele de cătină albă sunt foarte preţioase, datorită substanţelor nutritive acumulate, inclusiv vitaminele, care au proprietăţi fitoterapeutice importante și prezintă interes, atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Cantitatea de substanţe nutritive acumulate în fructele de cătină albă depinde de mai mulți factori, inclusiv de particularitățile soilui, locul amplasării, condițiile pedoclimatice, etc. Conform rezultatelor obținute în condițiile Republicii Moldova (IP IȘPHTA) substanțele nutritive sau acumulat în următoarele cantități: zaharuri - 3,45% - 5,01 %, substanţe tanante şi colorante 54,04 mg% – 68,59 mg%, vitamina C - 88,64 mg% - 110,58 mg%, aciditatea - 1,88 % - 3,30 %. Pe când în condițiile părții europene a Rusiei - substanțele nutritive s-au acumulat în următoarele cantități: zaharuri - 4,4% - 5,7 %, substanţe tanante şi colorante - 48 mg% - 55 mg%, vitamina C 30 mg% - 70 mg%, aciditatea - 2,0 - 3,5 %. |
||||||
Cuvinte-cheie soiuri, fructe, cătină albă, substanţe nutritive, Republica Moldova, alte regiumi |
||||||
|