Studiul efectuat cu privire la proprietățile caracteristice cătinei albe cultivate în diferite regiuni
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
751 35
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-06 14:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.743:581.1 (2)
Fructe mici ale tufelror și ale plantelor ierbacee. Arbuști baciferi (130)
Fiziologia plantelor (526)
SM ISO690:2012
SAVA, Parascovia, GHERASIMOVA, Elena, DONEA, Victor, CRIVAIA, Parascovia, VIȚILARU, Olga. Studiul efectuat cu privire la proprietățile caracteristice cătinei albe cultivate în diferite regiuni. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2018, Vol. 47, pp. 104-108. ISBN 978-9975-64-296-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 47, 2018
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2018

Studiul efectuat cu privire la proprietățile caracteristice cătinei albe cultivate în diferite regiuni

CZU: 634.743:581.1

Pag. 104-108

Sava Parascovia, Gherasimova Elena, Donea Victor, Crivaia Parascovia, Vițilaru Olga
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 20 noiembrie 2019


Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele studiului de analiză și sinteză a literaturii științifico-practice efectuat referitor la cultura сătinei albe și calitatea fructelor. Fructele de cătină albă sunt foarte preţioase, datorită substanţelor nutritive acumulate, inclusiv vitaminele, care au proprietăţi fitoterapeutice importante și prezintă interes, atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Cantitatea de substanţe nutritive acumulate în fructele de cătină albă depinde de mai mulți factori, inclusiv de particularitățile soilui, locul amplasării, condițiile pedoclimatice, etc. Conform rezultatelor obținute în condițiile Republicii Moldova (IP IȘPHTA) substanțele nutritive sau acumulat în următoarele cantități: zaharuri - 3,45% - 5,01 %, substanţe tanante şi colorante 54,04 mg% – 68,59 mg%, vitamina C - 88,64 mg% - 110,58 mg%, aciditatea - 1,88 % - 3,30 %. Pe când în condițiile părții europene a Rusiei - substanțele nutritive s-au acumulat în următoarele cantități: zaharuri - 4,4% - 5,7 %, substanţe tanante şi colorante - 48 mg% - 55 mg%, vitamina C 30 mg% - 70 mg%, aciditatea - 2,0 - 3,5 %.

Cuvinte-cheie
soiuri, fructe, cătină albă, substanţe nutritive, Republica Moldova, alte regiumi