Characterisation of phaseolin modified by legumain
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
764 1
Ultima descărcare din IBN:
2016-02-15 15:24
SM ISO690:2012
ROTARI, Vitalie, MORARI, Diana, STEPURINA, Tatiana. Characterisation of phaseolin modified by legumain. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2007, nr. 7, pp. 139-146. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 7 / 2007 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Characterisation of phaseolin modified by legumain

Pag. 139-146

Rotari Vitalie, Morari Diana, Stepurina Tatiana
 
Moldova State University
 
 
Disponibil în IBN: 10 decembrie 2013


Rezumat

Fazeolina se deosebeşte de alte proteine de rezervă din seminţele plantelor leguminoase prin faptul că hidroliza ei, atât la acţiunea enzimelor proteolitice endogene, cât şi a celor exogene, se opreşte după modificarea limitată a moleculei, care rezultă în formarea fragmentelor cu masă moleculară ce corespunde jumătăţii subunităţilor fazeolinei. Legumaina este singura enzimă a cărei acţiune asupra fazeolinei diferă de alte proteinaze. Mai mult decât atât, modificarea fazeolinei de către legumaină iniţiază degradarea ei profundă. Fazeolina modificată de legumaină este compusă din fragmente de două tipuri care rămân legate necovalent în structura terţiară şi cuaternară. Situsurile clivării sunt localizate numai pe una din suprafeţele trimerului fazeolinei ce indică că particularităţile structurii fazeolinei pot influenţa accesibilitatea legăturilor peptidice la atacului proteolitic.