Articolul precedent |
Articolul urmator |
629 16 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-29 13:01 |
SM ISO690:2012 RUSALI, Mirela-Adriana. Profilul industriei prelucrătoare agroalimentare în statele UE28. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : bunăstare și incluziune socială, Ed. 14, 10-11 octombrie 2019, Chișinău. Chisinau, Moldova: Complexul Editorial INCE, 2019, Ediția 14, Vol.1, pp. 281-285. ISBN 978-9975-3305-6-5. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Creşterea economică în condiţiile globalizării Ediția 14, Vol.1, 2019 |
||||||
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării" 14, Chișinău, Moldova, 10-11 octombrie 2019 | ||||||
|
||||||
JEL: L6, O1, F15 | ||||||
Pag. 281-285 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În literatura economică, industria a fost întotdeauna considerată un sector-cheie al dezvoltării economice. Dacă principalul obiectiv actual al PAC este producerea viabilă a alimentelor cu accent pe veniturile agricole, productivitatea agricolă şi stabilitatea preţurilor, în perspectivă, recenta Comunicare a Comisiei Europene [1,2] privind PAC pentru viitorul alimentaţiei şi sectorului agricol post 2020 din statele UE, indică un proces politic continuu de evoluţie în sensul obiectivelor stabilite în Tratatul UE, urmărind cu determinare creşterea valorii adăugate. Lucrarea își propune să contribuie la evaluările necesare premergătoare aprobării de către Comisie a planurilor naționale de dezvoltare rurală [3], în vederea creşterii la maximum a efectelor viitoarei PAC asupra îndeplinirii priorităţilor şi obiectivelor UE şi atingerii ţintelor stategiei Europa 2020 stabilite pentru statele membre [4]. Pe baza analizei indicatorilor economici relevanți ai activității întreprinderilor din industria agroalimentară și analiza structurii și a nivelului de dezvoltare din statele membre, investigațiile efectuate în termeni de dinamică și comparații structurale între state și media UE-28 în perioada 2007-2016, evidențiază schimbări în potențialul productiv care determină ierarhia țărilor. Materialul statistic a fost furnizat de Eurostat și Ancheta asupra activității intreprinderilor din industria prelucrătoare – coduri CAEN Rev.2. Studiul a evidenţiat un profil eterogen al industriei de prelucrare a alimentelor în UE, descris de decalaje mari ale variabilelor potenţialului de producţie din statele membre şi faţă de media UE, în special în majoritatea statelor aderate după 2004 spre deosebire de cele cu economie dezvoltată. |
||||||
Cuvinte-cheie industria alimentară, disparităţi de dezvoltare, UE, food industry, Development disparities, EU |
||||||
|