Profilul industriei prelucrătoare agroalimentare în statele UE28
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
629 16
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-29 13:01
SM ISO690:2012
RUSALI, Mirela-Adriana. Profilul industriei prelucrătoare agroalimentare în statele UE28. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : bunăstare și incluziune socială, Ed. 14, 10-11 octombrie 2019, Chișinău. Chisinau, Moldova: Complexul Editorial INCE, 2019, Ediția 14, Vol.1, pp. 281-285. ISBN 978-9975-3305-6-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 14, Vol.1, 2019
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
14, Chișinău, Moldova, 10-11 octombrie 2019

Profilul industriei prelucrătoare agroalimentare în statele UE28

AGRIFOOD MANUFACTURING SECTORS PROFILE IN THE EU28 STATES

JEL: L6, O1, F15

Pag. 281-285

Rusali Mirela-Adriana
 
Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane
 
 
Disponibil în IBN: 23 octombrie 2019


Rezumat

În literatura economică, industria a fost întotdeauna considerată un sector-cheie al dezvoltării economice. Dacă principalul obiectiv actual al PAC este producerea viabilă a alimentelor cu accent pe veniturile agricole, productivitatea agricolă şi stabilitatea preţurilor, în perspectivă, recenta Comunicare a Comisiei Europene [1,2] privind PAC pentru viitorul alimentaţiei şi sectorului agricol post 2020 din statele UE, indică un proces politic continuu de evoluţie în sensul obiectivelor stabilite în Tratatul UE, urmărind cu determinare creşterea valorii adăugate. Lucrarea își propune să contribuie la evaluările necesare premergătoare aprobării de către Comisie a planurilor naționale de dezvoltare rurală [3], în vederea creşterii la maximum a efectelor viitoarei PAC asupra îndeplinirii priorităţilor şi obiectivelor UE şi atingerii ţintelor stategiei Europa 2020 stabilite pentru statele membre [4]. Pe baza analizei indicatorilor economici relevanți ai activității întreprinderilor din industria agroalimentară și analiza structurii și a nivelului de dezvoltare din statele membre, investigațiile efectuate în termeni de dinamică și comparații structurale între state și media UE-28 în perioada 2007-2016, evidențiază schimbări în potențialul productiv care determină ierarhia țărilor. Materialul statistic a fost furnizat de Eurostat și Ancheta asupra activității intreprinderilor din industria prelucrătoare – coduri CAEN Rev.2. Studiul a evidenţiat un profil eterogen al industriei de prelucrare a alimentelor în UE, descris de decalaje mari ale variabilelor potenţialului de producţie din statele membre şi faţă de media UE, în special în majoritatea statelor aderate după 2004 spre deosebire de cele cu economie dezvoltată.

In the economic literature, industry has always been considered a key sector of economic development. If the main current CAP objective is the sustainable production of food with an emphasis on farm incomes, agricultural productivity and price stability, the recent Commission Communication on the CAP, for the future of the EU's food and agriculture post-2020, states a continuous political process of evolution in the sense of the objectives set out in the Treaty of the EU, aiming at increasing the added value. The work aims to contribute to the necessary assessments prior to the Commission's approval of national rural development plans, in order to maximize the effects of the future CAP on meeting EU priorities and objectives and reaching the Europe 2020 targets set for Member States. The method used the analysis of relevant economic indicators on enterprises activity in the agri-food industry and the analysis of the structure and level of development in the Member States. The investigations conducted in terms of dynamics and structural comparisons between states and the EU-28 average over the period 2007-2016, highlight changes in the productive potential that determines the hierarchy of countries. The statistics were provided mainly by Eurostat and the Survey on the activity of enterprises in the manufacturing industry - NACE Rev.2 codes. The study highlighted a heterogeneous profile of the food processing industry in the EU, described by large gaps between states' production potential variables and by the EU average, especially in most of post-2004 acceded economies, in contrast with the developed economies.

Cuvinte-cheie
industria alimentară, disparităţi de dezvoltare, UE,

food industry, Development disparities, EU