Elaborarea regimului de sterilizare a conservelor, cu utilizarea instalaţiei EBI 10-T-230
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
617 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-15 20:42
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.91+664.933 (1)
Conservarea produselor animale (14)
SM ISO690:2012
CARAGIA, Vavil, VÎCEROVA, Larisa, MIGALATIEV, Olga. Elaborarea regimului de sterilizare a conservelor, cu utilizarea instalaţiei EBI 10-T-230. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2019, nr. 3-4(81-82), pp. 67-71. ISSN 1857-3142.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 3-4(81-82) / 2019 / ISSN 1857-3142

Elaborarea regimului de sterilizare a conservelor, cu utilizarea instalaţiei EBI 10-T-230

Elaboration of sterilization regim of canned foods using instalation EBI 10-T-230

CZU: 664.91+664.933

Pag. 67-71

Caragia Vavil, Vîcerova Larisa, Migalatiev Olga
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 26 septembrie 2019


Rezumat

În articol este descrisă metoda de elaborare a regimului de sterilizare a conservelor Pipote de găină în aspic, folosind instalaţia înzestrată cu elemente moderne de măsurare şi înregistrare a temperaturii şi timpului. Este expusă metoda stabilirii regimului de sterilizare, folosind ca bază efectul de distrugere a microorganismelor în funcţie de temperatură şi timp, aşa-numitul Fef şi efectul normativ Fn, care depinde de aciditatea activă a conservelor (pH). Măsurările şi înregistrările de temperatură şi timp au fost efectuate cu ajutorul dispozitivelor moderne ale instalaţiei: înregistratorul de temperatură EBI 10-T-230; interfaţa EBI-AE-S şi setul de adaptoare EBI–DA. În baza datelor obţinute a fost calculat F-efectul (Fef = 19,9616 m.c.) şi comparat cu F-efectul normativ (Fn = 8-19 m.c.). Efectul de sterilizare real este puţin mai mare decât efectul normativ (Fef > Fn), deci conservele Pipote de găină în aspic vor avea sterilitate industrială.

Cuvinte-cheie
conserve, sterilizare, F-efect, înregistrator de temperatură şi timp, interfaţă, adaptor, letalitate, sondă, regim