Particularităţile biomorfologice și biochimice de creștere și dezvoltare ale speciei Verbena triphylla L. Hér. în condiţiile pedo-climatice ale Republicii Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
826 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-08 09:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
635.7 (35)
Plante de grădină. Grădinărit (696)
SM ISO690:2012
DOMBROV, Liudmila, GILLE, Elvira, LUPAN, Aurelia, COLŢUN, Maricica, NECULA, Radu Dan, CHISNICEAN, Lilia. Particularităţile biomorfologice și biochimice de creștere și dezvoltare ale speciei Verbena triphylla L. Hér. în condiţiile pedo-climatice ale Republicii Moldova. In: Intellectus, 2019, nr. 1-2, pp. 152-158. ISSN 1810-7079.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Intellectus
Numărul 1-2 / 2019 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087

Particularităţile biomorfologice și biochimice de creștere și dezvoltare ale speciei Verbena triphylla L. Hér. în condiţiile pedo-climatice ale Republicii Moldova

The Biomorphological and Biochemical Features of the Species Verbena triphylla L. Her. under the Pedo-Climatic Conditions of the Republic of Moldova

CZU: 635.7

Pag. 152-158

Dombrov Liudmila1, Gille Elvira2, Lupan Aurelia3, Colţun Maricica1, Necula Radu Dan2, Chisnicean Lilia4
 
1 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru",
2 Institutul de Cercetări Biologice Bucureşti, Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul” - Piatra Neamţ,
3 Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI),
4 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 10 august 2019


Rezumat

Lucrarea include studiul particularităţilor biomorfologice şi biochimice de dezvoltare a speciei Verbena triphylla L. Hér. (lămâiţă), în perspectiva selectării formelor mai valoroase pentru introducerea în cultură, ţinând cont de potenţialul gustativ şi curativ esenţial al plantei, în special conţinutul de ulei volatil din frunze, care are în componenţa sa citral (pana la 30%), limonen, β-cariofi len, 1,8-cineol etc. şi deţine proprietăţi antimicrobiene, antispasmodice, afrodiziace, digestive, emoliente, febrifuge, hepatice, insecticide, sedative, stomahice şi tonice. Metoda de multiplicare, durata fazelor fenologice ale speciei de-a lungul unei perioade de vegetaţie şi schema de realizare a programului ontogenetic ale speciei în condiţiile Republicii Moldova au fost stabilite. Combinând gaz-cromatografi a cu spectrometria de masă (GC-MS), am identifi cat principalii constituienţi ai uleiului volatil de Verbena triphylla L. Hér., recoltată în faza vegetativă, 29 la număr, care constituie 93,7% din compoziţia acestuia. Limonenul (25,3%), geranialul (16,7%), neralul (13,8%), cariofi len oxidul (7,8%), spatulenolul (4,9%) şi α-curcumenul (4,2%) sunt constituienţii majori ai uleiului volatil. Specia prezintă valoare ca plantă condimentară, aromatică şi medicinală pentru compoziţia chimică relevată de analiza gaz-cromatografi că cu spectrometrie de masă.

This paper includes the results of a study on the biomorphological and biochemical features of the species Verbena triphylla L. Hér. (lemon verbena or lemon beebrush), carried out with the aim of selecting the most valuable forms for cultivation, taking into account the essential taste and curative potential of the plant, in particular, the essential oil from the leaves, which contains citral (up to 30 %), limonene, β-caryophyllene, 1,8-cineole etc., and possesses antimicrobial, antispasmodic, aphrodisiac, digestive, emollient, febrifuge, hepatic, insecticidal, sedative, stomachic and tonic properties. The method of propagation, the duration of the phenological stages of this species during the growing season and the scheme of realization of the ontogenetic program of the species under the conditions of the Republic of Moldova have been established. By gas chromatographymass spectrometry (GC-MS), we identifi ed the main constituents of the essential oil of Verbena triphylla L. Hér., harvested in the vegetative phase, 29 in total, representing 93.7% of its composition. Limonene (25.3 %), geranial (16.7 %), neral (13.8 %), caryophyllene oxide (7.8 %), spathulenol (4.9 %) and α-curcumene (4.2 %) are the major constituents of the essential oil. The species is highly valuable as a spice, aromatic and medicinal plant due to its chemical composition, revealed by gas chromatographymass spectrometry.

Cuvinte-cheie
biomorfologie, ulei volatil, fenologie, ontogeneză, GC-MS,

Biomorphology, essential oil, Phenology, ontogenesis, GC-MS