Diversifi carea și modernizarea sortimentului viticol în contextul provocărilor climatice
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
671 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-01 08:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8.05+551.583 (2)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
Meteorologie (478)
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe. Diversifi carea și modernizarea sortimentului viticol în contextul provocărilor climatice. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2019, nr. 1(52), pp. 71-76. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.2906914
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(52) / 2019 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Diversifi carea și modernizarea sortimentului viticol în contextul provocărilor climatice

Diversifi cation and modernization of the grapevine assortment in the context of climate challenges

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.2906914
CZU: 634.8.05+551.583

Pag. 71-76

Savin Gheorghe
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 21 mai 2019


Rezumat

The paper presents the results obtained in the process of improvement of the grapevine assortment in the Republic of Moldova, especially regarding the creation of new varieties, including seedless, with multiple resistance to abiotic and biotic unfavorable factors of environment, increased adaptability to the local conditions – definitively environmentally friendly varieties as a platform for the development of ecological vitiviniculture, designed to cope with the socio-economic and climatic challenges.

În lucrare sunt prezentate rezultatele obținute în procesul de ameliorare a sortimentului viţei-de-vie în Republica Moldova, în special în vederea creării soiurilor noi, inclusiv apirene, cu rezistență multiplă la factorii abio- și bio- nefavorabili ai mediului ambiant și adaptabilitate sporită la condițiile locale – în definitiv soiuri prietenoase mediului ambiant, ca platformă a dezvoltării vitiviniculturii ecologice, menită să facă față provocărilor socio-economice și climatice

Cuvinte-cheie
Grapevine, assortment, seedless varieties, biological resistance, climate challenges.,

viță-de-vie, sortiment, soiuri apirene, rezistență biologică, provocări climatice.