Influenţa utilizării preparatelor enzimatice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor din soiuri autohtone
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
777 27
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-30 13:49
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.22(478) (2)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
MUSTEAŢĂ, Grigore, FURTUNA-VLADEI, Natalia, MARKOVSKIY, M.. Influenţa utilizării preparatelor enzimatice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor din soiuri autohtone. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015, Vol. 42 (2), pp. 225-231. ISBN 978-9975-64-273-6..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 42 (2), 2015
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2015

Influenţa utilizării preparatelor enzimatice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor din soiuri autohtone

Influence of enzymatic treatment on the aromatic composition of wines from local grape varieties

CZU: 663.22(478)

Pag. 225-231

Musteaţă Grigore1, Furtuna-Vladei Natalia1, Markovskiy M.2
 
1 Universitatea Tehnică a Moldovei,
2 Institutul Zonal de Cercetare Ştiinţifică a Viticulturii şi Horticulturii din Caucazul de Nord
 
 
Disponibil în IBN: 26 martie 2019


Rezumat

Cercetarea noilor axe de diversificare ale produselor din struguri de selecţie autohtonă reprezintă o sarcină actuală pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova în vederea obţinerii unui nou sortiment de vinuri specific şi tipic ţării noastre. Scopul cercetărilor a fost studierea utilizării enzimelor cu activitate pectolitică asupra eliberării substanţelor de aromă din struguri. În urma determinărilor fizico-chimice, senzoriale și gaz-cromatografice ale vinurilor rezultate din soiurile de struguri de selecţie autohtonă Startovîi, Viorica şi Muscat de Ialoveni a fost determinată influenţa utilizării preparatelor enzimatice pectolitice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor corespunzătoare. Prin asocierea macerării cu tratamentul enzimatic s-au obţinut vinuri cu complexul aromatic mai bogat, valorile compuşilor terpenici crescînd cu 8 – 40 %, în dependenţă de soi. Studiul a demonstrat că utilizarea de preparate enzimatice conduce la creşteri importante a terpenelor în vin, ele sînt mai bogate în esteri, au valori foarte mici ale conţinutului de acetaldehidă şi substanţe fenolice.

Cuvinte-cheie
Enzime, aromă, soi autohton