Ameliorarea viţei de vie în Republica Moldova – realizări şi perspective
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
986 99
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-26 11:46
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8:631.527(478) (1)
Viticultură. Viță de vie. Vii (621)
Lucrări agricole (1219)
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe, CORNEA, Vladimir. Ameliorarea viţei de vie în Republica Moldova – realizări şi perspective. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015, Vol. 42 (2), pp. 62-68. ISBN 978-9975-64-273-6..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 42 (2), 2015
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2015

Ameliorarea viţei de vie în Republica Moldova – realizări şi perspective

Grapevine breeding in republic of moldova – achievements and perspectives

CZU: 634.8:631.527(478)

Pag. 62-68

Savin Gheorghe, Cornea Vladimir
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Disponibil în IBN: 25 martie 2019


Rezumat

In paper is summarized the evolution of grapevine breeding process in Republic of Moldova from the assortment consisting mainly of hybrids, to an assortment consisting of noble and ennobled varieties, inclusive new varieties with biological resistance and seedless varieties, created at the institute. Are exposed the principles adopted in breeding programs, the obtained theoretical and practical results. Presented potential of diversity of genetic resources enables the deployment of new breeding programs, aimed to creating a sustainable vitiviniculture, internationally competitive.

Este prezentată pe scurt evoluţia procesului de ameliorare a viţei de vie în Republica Moldova, începând de la un sortiment alcătuit preponderent din hibrizi, la un sortiment cu soiuri nobile, înnobilate, inclusiv soiuri noi cu rezistenţă biologică şi soiuri apirene, create la institut. Sunt expuse principiile abordate în programele de ameliorare, rezultatele teoretice şi practice obţinute. Potenţialul diversităţii resurselor genetice prezente permite desfăşurarea noilor programe de ameliorare, destinate creării unei vitiviniculturi sustenabile, competitive pe plan internaţional.

Cuvinte-cheie
Grapevine, assortment, Breeding, genetic resources,

viţa de vie, sortiment, ameliorare genetică, resurse genetice