Studiul biologic și compoziția chimică a uleiului volatil la specia Monarda fistulosa L.
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
717 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-14 16:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.85:543.544:678.048:547.9 (1)
Plante aromatice. Condimente. Plante aleaginoase. Plante colorante. Plante tanante. Plante medicinale (428)
Metode fizico-chimice de analiză (altele decât metodele optice) (59)
Industrii bazate pe materiale macromoleculare. Industria cauciucului. Industria materialelor plastice (49)
Chimie organică (475)
SM ISO690:2012
COLŢUN, Maricica, GILLE, Elvira, NECULA, Radu Dan, GRIGORAŞ, Valentin. Studiul biologic și compoziția chimică a uleiului volatil la specia Monarda fistulosa L.. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2018, nr. 6(116), pp. 35-38. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 6(116) / 2018 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Studiul biologic și compoziția chimică a uleiului volatil la specia Monarda fistulosa L.

Biological study and chemical composition of Monarda fistulosa L. essential oil

CZU: 633.85:543.544:678.048:547.9

Pag. 35-38

Colţun Maricica1, Gille Elvira2, Necula Radu Dan23, Grigoraş Valentin2
 
1 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru",
2 Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul“,
3 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi
 
Disponibil în IBN: 6 martie 2019


Rezumat

Importanța și identitatea plantelor aromatice își găsesc ecou în compoziția lor chimică, în conținutul de substanțe active care se utilizează în diferite domenii. Biosinteza acestor substanțe determină trăsăturile caracteristice pentru fiecare specie de plantă, care depinde atât de factorii genetici, cât și de factorii pedoclimatici. Aceștia pot influența atât prin calitatea, cât și prin proporția în care se gasesc în plante.  Prezenta lucrare, realizată în colaborare cu colegii de la Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul” (Piatra-Neamț, România), este axată pe un studiu privind compoziția chimică a uleiului volatil la specia Monarda fistulosa L., care se comportă ca plante perene, erbacee. În multe țări din Europa monarda a fost introdusă în cultură ca plantă condimentar-aromatică. În Grădina Botanică ea se cercetează ca plantă aromatică, cu un conținut bogat în substanțe biologic active, în special ulei volatil. Plantele se dezvoltăcu succes într-un climat cald și umed, precum și în condiții relativ mai dure. Conțin vitaminele C (29,3%), B1 și B2. Uleiul volatil de monardă este caracterizat prin activitate bactericidă și antihel-mintică. Ca plantă condimentară este utilizată în producția de vermut și ca condiment pentru carne. Plantele au un miros plăcut de bergamot

The importance and the identity of aromatic plants are reflected by the chemical composition of essential oils, which are used for various purposes. The biosynthesis of these substances determines the characteristic features of each plant species, which depends on genetic factors and pedoclimatic factors. They influence the quality as well as the proportion in which the chemical components are found in oil. This paper, written in collaboration with our colleagues from the "Stejarul" Biological Research Centre (Piatra Neamț, Romania), is focused on a study on the chemical composition of the essential oil, prepared from Monarda fistulosa L., commonly known as wild bergamot or bee balm, a perennial herbaceous species. In many European countries, Monarda fistulosa has been cultivated for a long time as spice and aromatic plant. In the Botanical Garden, it has been studied as an aromatic plant, which is rich in biologically active substances and is a great source of essential oil. Plants develop successfully in warm and humid climate, as well as in relatively harsh climatic conditions. Monarda fistulosa contains Vitamin C (29,3%), B1 and B2. Monarda essential oil possesses bactericidal and anthelmintic properties. As a spice, bee balm is used in the production of vermouth and can be added to meat dishes. The plants have a pleasant smell, similar to bergamot orange.

Cuvinte-cheie
plantă, ulei volatil, componenţi, cromatografie, compuşi antioxidanţi.,

plant, essential oil, components, chromatography, antioxidant compounds.