Articolul precedent |
Articolul urmator |
530 21 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-10-16 20:04 |
SM ISO690:2012 NEAGU, Elena Simona, ILIEV, Petru. Cultura cartofului în Republica Moldova. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 4, 10 martie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 4, T, p. 89. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători Ediția 4, T, 2015 |
||||||
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători" 4, Chișinău, Moldova, 10 martie 2015 | ||||||
|
||||||
Pag. 89-89 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Teza |
||||||
Cultura de cartof este foarte costisitoare și de aceea trebuie să existe o strategie de dezvoltare a producţiei de cartof, adaptată pentru Republica Moldova şi, în primul rând, soiuri pentru condiţiile din ţara noastră. Începând cu anul 2004 și până în prezent (excepție 2007, 2012), recolta a crescut, atingând și valori de peste 10t/ha. Potrivit datelor furnizate de FAOSTAT, în ultimii ani (2013, 2012, 2011. 2010, 2009) producția de cartof din Republica Moldova a constituit aproximativ 0,07, 0,05, 0,09, 0,08 și respectiv 0,08 % din producția globală și 0,21, 0,16, 0,27, 0,26 și 0,21% din producția la nivel european Fară îndoială, cartoful trebuie să rămână una din culturile de importanță națională pentru Republica Moldova, a carei valoare poate crește semnificativ dacă se stimulează urmatoarele activități: - asigurarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru producerea materialului inițial liber de agenți patogeni; - îmbunătățirea tehnologiei de producere, păstrare, condiționare și livrare a cartofului prin asigurarea echipamentelor și instalațiilor adecvate; - organizarea producerii cartofului extratimpuriu și timpuriu pentru piața europeană; - dezvoltarea industrializarii cartofului (amidon, fulgi, chips și pommes frites) și organizarea producerii cartofului pentru scopurile amintite; - dezvoltarea activității de instruire teoretică și practică. |