Cultura cartofului în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
530 21
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-16 20:04
SM ISO690:2012
NEAGU, Elena Simona, ILIEV, Petru. Cultura cartofului în Republica Moldova. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 4, 10 martie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 4, T, p. 89.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Ediția 4, T, 2015
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
4, Chișinău, Moldova, 10 martie 2015

Cultura cartofului în Republica Moldova


Pag. 89-89

Neagu Elena Simona1, Iliev Petru2
 
1 Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei,
2 Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 15 februarie 2019



Teza

Cultura de cartof este foarte costisitoare și de aceea trebuie să existe o strategie de dezvoltare a producţiei de cartof, adaptată pentru Republica Moldova şi, în primul rând, soiuri pentru condiţiile din ţara noastră. Începând cu anul 2004 și până în prezent (excepție 2007, 2012), recolta a crescut, atingând și valori de peste 10t/ha. Potrivit datelor furnizate de FAOSTAT, în ultimii ani (2013, 2012, 2011. 2010, 2009) producția de cartof din Republica Moldova a constituit aproximativ 0,07, 0,05, 0,09, 0,08 și respectiv 0,08 % din producția globală și 0,21, 0,16, 0,27, 0,26 și 0,21% din producția la nivel european Fară îndoială, cartoful trebuie să rămână una din culturile de importanță națională pentru Republica Moldova, a carei valoare poate crește semnificativ dacă se stimulează urmatoarele activități: - asigurarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru producerea materialului inițial liber de agenți patogeni; - îmbunătățirea tehnologiei de producere, păstrare, condiționare și livrare a cartofului prin asigurarea echipamentelor și instalațiilor adecvate; - organizarea producerii cartofului extratimpuriu și timpuriu pentru piața europeană; - dezvoltarea industrializarii cartofului (amidon, fulgi, chips și pommes frites) și organizarea producerii cartofului pentru scopurile amintite; - dezvoltarea activității de instruire teoretică și practică.