Valorificarea firimiturilor şi şrotului de nuci obţinute industrial prin extracţia cu CO2-supercritic
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
480 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-10 18:45
SM ISO690:2012
JENAC, Ana. Valorificarea firimiturilor şi şrotului de nuci obţinute industrial prin extracţia cu CO2-supercritic. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, T, p. 47. ISBN 978-9975-4257-2-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Editia 3, T, 2014
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014

Valorificarea firimiturilor şi şrotului de nuci obţinute industrial prin extracţia cu CO2-supercritic


Pag. 47-47

Jenac Ana
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Disponibil în IBN: 8 februarie 2019



Teza

Una dintre tendinţele actuale în secolul XXI este utilizarea tehnologiilor moderne de tratare complexă a materiei prime agricole şi crearea noilor produse alimentare cu proprietăţi funcţionale accesibile tuturor păturilor sociale. În cadrul laboratorului Tehnologia Produselor Alimentare al IP IŞPHTA, este cercetată tehnologia de extracţie cu CO2 supercritic a lipidelor din firimituri şi şrot de miez de nucă obţinut prin presare la rece, în scopul valorificării eficiente a acestor produse, dar şi pentru a demonstra că uleiurile extrase cu CO2 supercritic posedă un termen de păstrare mai mare comparativ cu uleiul din miez de nucă obţinut prin metodele tradiţionale de extracţie. În plus, un avantaj al acestei metode este obţinerea unui produs sigur, fără reziduuri de solvenţi organici şi care nu necesită tratări ulterioare. Au fost fabricate mostre de CO2-extracte din firimituri şi şrot de miez de nucă la diferiţi parametri de temperatură (35 - 55˚C), timp (30 - 120 minute) şi presiune (10 - 40 MPa). La parametrii maximi de extracţie: presiunea – 40 MPa, temperatura – 55 ˚C şi timpul – 120 minute randamentul în ulei a atins valoarea maximă de 77,5 % pentru extracţia din firimituri de miez de nucă şi 70 % pentru extracţia din şrot de nucă. De asemenea s-a demonstrat că parametrii procesului nu influenţează semnificativ gradul de extracţie a acizilor graşi esenţiali, raportul acizilor ω-3/ ω-6 fiind de 1/6,3 până la 1/7,44. Au fost determinaţi indicii de calitate ai mostrelor de CO2-extracte din firmituri şi şrot de nucă (indicele de aciditate, peroxid, iod, saponificare), stabilindu-se că valorile acestora se încadrează în limitele stipulate în Reglementarea Tehnică „Uleiuri vegetale comestibile” aprobată de HG nr. 434 din 27.05.2010. Tehnologiile noi, cum ar fi extracţia substanţelor biologic active cu bioxid de carbon supercritic permit obţinerea unor produse sigure, bogate în acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale, care vor putea fi folosite cu succes în fortificarea produselor alimentare.