Determinarea nivelului de autosuficiență  al producției alimentare în Republica Moldova 
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
650 10
Ultima descărcare din IBN:
2022-10-27 10:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.02(478) (15)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1504)
SM ISO690:2012
OLEINIUC, Maria. Determinarea nivelului de autosuficiență  al producției alimentare în Republica Moldova . In: Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2018, nr. 1, pp. 35-44. ISSN 1857-3630.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice
Numărul 1 / 2018 / ISSN 1857-3630 /ISSNe 1857-3630

Determinarea nivelului de autosuficiență  al producției alimentare în Republica Moldova 

Determination of the level of complacency food production in the Republic of Moldova

CZU: 338.439.02(478)
JEL: E23, O13, Q2.

Pag. 35-44

Oleiniuc Maria
 
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi
 
 
Disponibil în IBN: 10 ianuarie 2019


Rezumat

În articolul de față autorul a analizat nivelul de autosuficiență al producției alimentare în Republica Moldova cu ajutorul căruia putem evalua nivelul de securitate în țară. Actualitatea cercetării este determinată de faptul că una din principalele probleme fiziologice cu care s-a confruntat omenirea de-a lungul dezvoltării sale a fost problema privind autosuficiența alimentară. Autosuficiența alimentară prezintă rezultatul nivelului de dezvoltare al securității alimentare a unei țări. Securitatea alimentară este considerată o problemă de nivel global, dar care, la rândul ei, este și un element indispensabil al securității naționale și care trebuie tratată minuțios la nivel de țară. Asigurarea securității alimentare la nivel de țară este atunci când populația țării este aprovizionată cu alimente sigure și inofensive și corespunzătoare normelor și cu un acces liber, fizic și economic. Prin intermediul analizei nivelului de autosuficiență al producției alimentare într-o anumită țară putem face concluzia care este și nivelul de asigurare al securității alimentare. Nu în ultimul rând trebuie de luat în considerație și faptul că de nivelul de autosuficiență existent depinde și nivelul de dezvoltare al populației țării atât din punct de vedere fiziologic, cât și mintal. Metodele științifice, utilizate de către autor, sunt: analiza și sinteza, inducția și deducția, istoricul și logicul. În urma cercetării efectuate, constatăm că nivelul de autosuficiență alimentară are o distribuire neechilibrată ceea ce este reflectat în rezultatul calculelor efectuate de către autor și anume, pentru unele produse este în exces, mai ales pentru așa resurse agricole precum cerealele, strugurii, cartofii, iar pentru alte categorii, precum culturile leguminoase, floarea-soarelui este foarte mic. De asemenea, autorul a stabilit că nivelul de autosuficiență este majorat la unele produse chiar dacă și nivelul ecartului indică valori negative, cauza acestei situații constituie creșterea nivelului importului la aceste categorii de produse alimentare.

In this article the author analyzed the level of self-sufficiency of food production in the Republic of Moldova with which we can assess the level of security in the country. The reality of research is determined by the fact that one of the main physiological problems faced by mankind along its development was the problem of food self-sufficiency. Food self-sufficiency is the result of the level of food security development in a country. Food security is considered a global issue, but it is also an indispensable element of national security and must be rigorously dealt with at country level. Ensuring food security at country level is when the country's population is supplied with safe and innocuous and appropriate food and with free, physical and economic access. By analyzing the level of self-sufficiency of food production in a particular country, we can conclude on the level of ensuring food security. Last but not least, the level of self-sufficiency depends on the level of development of the country's population both physiologically and mentally. The scientific methods used by the author are: analysis and synthesis, induction and deduction, history and logic. As a result of the research, we find that the level of food self-sufficiency has an unbalanced distribution, which is reflected in the calculations made by the author, namely, for some products it is excessive, especially for such agricultural resources as cereals, grapes, potatoes, and for other categories of leguminous crops, sunflower is very small. Also, the author has determined that the level of self-sufficiency is increased for some products even if the level of the spread indicates negative values, the reason for this situation is the fact that the level of import in these categories of foodstuffs increases.

В этой статье автор проанализировал уровень самодостаточности в производстве продуктов питания в Молдове, с помощью которого мы можем оценить уровень безопасности в стране. Новости исследование установило, что одна из основных физиологических проблем, нависшей человечество вдоль его развития была проблема продовольственной самодостаточности. Продовольственная самообеспеченность является результатом уровня развития продовольственной безопасности в стране. Продовольственная безопасность считается глобальной проблемой, но она также является неотъемлемым элементом национальной безопасности и должна строго решаться на страновом уровне. Обеспечение продовольственной безопасности на страновом уровне - это когда население страны снабжается безопасным и безобидным и подходящим питанием и имеет свободный, физический и экономический доступ. Анализируя уровень самообеспеченности производства продуктов питания в конкретной стране, мы можем заключить на уровне обеспечения продовольственной безопасности. И последнее, но не менее важное: уровень самообеспеченности зависит от уровня развития населения страны как физиологически, так и умственно.  Научными методами, используемыми автором, являются: анализ и синтез, индукция и дедукция, история и логика. Из исследования мы находим, что уровень продовольственной самодостаточности имеет распределение дисбаланса, который отражается в расчетах, сделанных автором, который, для некоторых продуктов является чрезмерным, особенно сельскохозяйственных ресурсов, таких как зерновые, виноград, картофель, а для других категорий бобовых культур подсолнечник очень мал. Кроме того, автор установил, что, поскольку уровень самодостаточности увеличивается для некоторых продуктов, даже если разрыв показывает отрицательные значения, так как эта ситуация получила, что увеличение доли импорта из этих категорий пищевых продуктов.  

Cuvinte-cheie
securitate alimentară, nivel de autosuficiență, disponibilitate alimentară.,

food security, self-sufficiency, food available.,

продовольственная безопасность, самодостаточность, доступная еда.