Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
650 10 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-10-27 10:47 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
338.439.02(478) (15) |
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1504) |
SM ISO690:2012 OLEINIUC, Maria. Determinarea nivelului de autosuficiență al producției alimentare în Republica Moldova . In: Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2018, nr. 1, pp. 35-44. ISSN 1857-3630. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice | ||||||
Numărul 1 / 2018 / ISSN 1857-3630 /ISSNe 1857-3630 | ||||||
|
||||||
CZU: 338.439.02(478) | ||||||
JEL: E23, O13, Q2. | ||||||
Pag. 35-44 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În articolul de față autorul a analizat nivelul de autosuficiență al producției alimentare în Republica Moldova cu ajutorul căruia putem evalua nivelul de securitate în țară. Actualitatea cercetării este determinată de faptul că una din principalele probleme fiziologice cu care s-a confruntat omenirea de-a lungul dezvoltării sale a fost problema privind autosuficiența alimentară. Autosuficiența alimentară prezintă rezultatul nivelului de dezvoltare al securității alimentare a unei țări. Securitatea alimentară este considerată o problemă de nivel global, dar care, la rândul ei, este și un element indispensabil al securității naționale și care trebuie tratată minuțios la nivel de țară. Asigurarea securității alimentare la nivel de țară este atunci când populația țării este aprovizionată cu alimente sigure și inofensive și corespunzătoare normelor și cu un acces liber, fizic și economic. Prin intermediul analizei nivelului de autosuficiență al producției alimentare într-o anumită țară putem face concluzia care este și nivelul de asigurare al securității alimentare. Nu în ultimul rând trebuie de luat în considerație și faptul că de nivelul de autosuficiență existent depinde și nivelul de dezvoltare al populației țării atât din punct de vedere fiziologic, cât și mintal. Metodele științifice, utilizate de către autor, sunt: analiza și sinteza, inducția și deducția, istoricul și logicul. În urma cercetării efectuate, constatăm că nivelul de autosuficiență alimentară are o distribuire neechilibrată ceea ce este reflectat în rezultatul calculelor efectuate de către autor și anume, pentru unele produse este în exces, mai ales pentru așa resurse agricole precum cerealele, strugurii, cartofii, iar pentru alte categorii, precum culturile leguminoase, floarea-soarelui este foarte mic. De asemenea, autorul a stabilit că nivelul de autosuficiență este majorat la unele produse chiar dacă și nivelul ecartului indică valori negative, cauza acestei situații constituie creșterea nivelului importului la aceste categorii de produse alimentare. |
||||||
Cuvinte-cheie securitate alimentară, nivel de autosuficiență, disponibilitate alimentară., food security, self-sufficiency, food available., продовольственная безопасность, самодостаточность, доступная еда. |
||||||
|