Determinarea capacităţilor optime a fabricilor de procesare a materiei prime agricole amplasate în spaţiul rural
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
547 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-22 18:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.43 (763)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1508)
SM ISO690:2012
GARŞTEA, Sergiu. Determinarea capacităţilor optime a fabricilor de procesare a materiei prime agricole amplasate în spaţiul rural. In: EcoSoEn, 2018, nr. 4, pp. 55-60. ISSN 2587-344X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
EcoSoEn
Numărul 4 / 2018 / ISSN 2587-344X /ISSNe 2587-425X

Determinarea capacităţilor optime a fabricilor de procesare a materiei prime agricole amplasate în spaţiul rural

Determining the optimal capacity for processing plants of agricultural raw materials located in the rural space

CZU: 338.43

Pag. 55-60

Garştea Sergiu
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 8 decembrie 2018


Rezumat

Diversificarea exporturilor reprezentă conceptul-cheie în atingerea performanțelor afacerii. Pe lângă găsirea de noi piețe, se consolidează legăturile cu partenerii existenți, aproximativ jumătate din creșterea totală a exporturilor fiind datorată intensificării comerțului cu țările din triada și China. În prezent, principalele cinci destinații ale exporturilor de produse alimentare UE-28 sunt SUA, China, Elveția, Rusia și Japonia. În 2015, au fost eliminate mai multe bariere sanitare și fitosanitare, iar posibilitățile de export s-au înmulțit și datorită indicațiilor geografice ale produselor de calitate din UE. Clasamentul principalilor exportatori mondiali de produse agroalimentare a rămas neschimbat în ultimul timp după ce UE a înlocuit SUA în topul listei în 2013. Produsele agricole reprezintă peste 7% din totalul bunurilor exportate din diferite țări. Comerțul cu produse agricole și alimentare este un factor-cheie în comerțul multor țări, în special în țările emergente, cu industrii slab dezvoltate. Gama largă de produse pe toate părțile din lanțul valoric demonstrează versatilitatea acestui sector. Cele mai mari creșteri ale exporturilor au fost înregistrate pentru produsele care au avut deja o cotă mare de exporturi de produse agroalimentare, cum ar fi băuturile spirtoase și vinul.

Export diversification has been the key concept in achieving business performance. In addition to finding new markets, the links with existing partners are consolidating, about half of total exports growth being due to increased trade with the triad countries and China. Currently, the main five destinations of EU-28 food exports are the US, China, Switzerland, Russia and Japan. In 2015, more sanitary and phytosanitary barriers have been removed, and export opportunities have also multiplied due to the geographical indications of quality products in the EU. The ranking of major global exporters of agri-food products has remained unchanged lately after the EU replaced the US at the top of the list in 2013. Agricultural products account for over 7% of all goods exported from different countries. Trade in agricultural and food products is a key factor in the trade of many countries, especially emerging countries, with poorly developed industry. The wide range of products on all parts of the value chain demonstrates the versatility of this sector. The largest increases in exports were recorded for products that already had a high share of exports of agri-food products, such as spirits and wine.

Cuvinte-cheie
comerţul,

materiile prime, produsele prelucrate, produsele agricole, avantajele comerciale.