Determinarea spectrofotometrică a conținutului de licopen în suplimente alimentare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
844 72
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-16 13:06
SM ISO690:2012
SOCICAN, Vladislava, VÎSLOUH, Oxana, SUVORCHINA, Olga, VALICA, Vladimir. Determinarea spectrofotometrică a conținutului de licopen în suplimente alimentare. In: Viitorul ne aparţine, 29 aprilie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 5, p. 122. ISBN 978-9975-3036-5-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viitorul ne aparţine
Ediția 5, 2015
Conferința "Viitorul ne aparţine"
Chișinău, Moldova, 29 aprilie 2015

Determinarea spectrofotometrică a conținutului de licopen în suplimente alimentare


Pag. 122-122

Socican Vladislava, Vîslouh Oxana, Suvorchina Olga, Valica Vladimir
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2018



Teza

Introducere: Licopenul este un un pigment carotenoid ce se găsește în fructe și legume. Interesul științific față de licopen a apărut în urma studiilor epidemiologice, ce sugerează efectul protectiv al licopenului împotriva cancerului de diferită geneză, bolilor cardiovasculare și datorită efectului antioxidant puternic.  Scopul: extragerea și determinarea cantitativă a licopenului din suplimente alimentare.  Materiale și metode: spectrofotometru Perchin Elmer Lambda 25 UV-VIS; amestec de solvenți: hexan:etanol:acetonă (2:1:1), capsule Eyelight Ganat© (DHG Pharmaceutical JSC, Vietnam).  Rezultate: metoda utilizată este bazată pe extragerea licopenului cu amestec de solvenți organici - hexan: etanol: acetonă, înregistrarea absorbanței la lungimea de undă 503 nm și determinarea concentrației de licopen în conținutul unei capsule. Pentru determinări s-a folosit suplimentul alimentar Eyelight Ganat©. Astfel, în urma determinărilor spectrofotometrice și calculării concentrației, s-au regasit 148,8 mg/1g de licopen într-o capsulă de supliment.  Concluzii: în urma studiului efectuat, s-a demonstrat că suplimentul alimentar conține licopen în cantități suficiente pentru realizarea efectului antioxidant.  Cuvinte-cheie: licopen, spectrofotometrie, supliment alimentar.