Comerțul agro-alimentar al României și al noilor state membre UE: evoluție, structură și competitivitate în perioada post-aderare – o analiză comparativă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
694 45
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-12 22:15
SM ISO690:2012
GAVRILESCU, Camelia, VOICILAŞ, Dan-Marius. Comerțul agro-alimentar al României și al noilor state membre UE: evoluție, structură și competitivitate în perioada post-aderare – o analiză comparativă. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : competitivitate, inovativitate, sustenabilitate, Ed. 13, 11-12 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Complexul Editorial INCE, 2018, Ediția 13, Vol.1, pp. 194-198. ISBN 978-9975-3202-8-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 13, Vol.1, 2018
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
13, Chișinău, Moldova, 11-12 octombrie 2018

Comerțul agro-alimentar al României și al noilor state membre UE: evoluție, structură și competitivitate în perioada post-aderare – o analiză comparativă

JEL: F14, Q17

Pag. 194-198

Gavrilescu Camelia, Voicilaş Dan-Marius
 
Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane
 
 
Disponibil în IBN: 22 octombrie 2018


Rezumat

Aderarea la Uniunea Europeană a deschis Piața Unică pentru România ca și pentru celelalte noi state membre (NSM). Deși cu dificultate, datorită cerințelor severe sanitar-veterinare și de calitate, produsele din România și din NMS au pătruns treptat pe piețele europene și mondiale, aceste țări prezentând o expansiune semnificativă a comerțului lor internațional agroalimentar după aderarea la UE. Valoarea exporturilor a crescut cel mai spectaculos (de mai mult de 6 ori) pentru România, Letonia, Lituania și Polonia, Cu toate acestea, doar Bulgaria, Ungaria, Lituania și Polonia au reușit să obțină și să mențină o balanță comercială agroalimentară pozitivă după aderare. Lucrarea analizează modificările de volum și structură ale comerțului internațional agroalimentar al României și noilor state membre pe grupe de produse (capitole la nivel de 2 digiți din Nomenclatorul Combinat), și identifică produsele cele mai competitive pe baza excedentului net calculat.

EU membership opened the Single Market for Romania as well as for the New Member States (NMS). Although difficult, due to severe quality and sanitary requirements, the products from Romania and the other NMS increasingly entered the EU and world markets, showing a significant expansion in their agri-food trade after joining the European Union. The value of exports increased most spectacularly (more than 6 times) for Romania, Latvia, Lithuania and Poland. Yet, only Bulgaria, Hungary, Lithuania and Poland were able to achieve and maintain a positive agri-food trade balance after accession. The paper is analyzing the changes in the volume and structure of Romanian and the NMS agri-food trade by groups of products (2-digit chapters in the Combined Nomenclature), and is identifying the most competitive products based on the calculated net surplus.

Cuvinte-cheie
comerț agro-alimentar, fluxuri comerciale, balanţă comercială,

NSM (Noile State Membre), excedent net, indice de concentrare