Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
828 15 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-07-01 01:10 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
504.05:338(478) (1) |
Știința mediului înconjurător (916) |
Situație economică. Politică economică. Conducerea economiei. Planificarea economiei. Producție. Servicii. Prețuri (2928) |
SM ISO690:2012 CALMUŢCHI, Lidia, MELENTIEV, Eugenia. Educaţia şi cercetarea – factori principali în implementarea procesului dezvoltării durabile. In: Acta et commentationes (Ştiinţe Exacte și ale Naturii), 2017, nr. 1(3), pp. 52-59. ISSN 2537-6284. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Acta et commentationes (Ştiinţe Exacte și ale Naturii) | ||||||
Numărul 1(3) / 2017 / ISSN 2537-6284 /ISSNe 2587-3644 | ||||||
|
||||||
CZU: 504.05:338(478) | ||||||
Pag. 52-59 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Una dintre cele mai importante probleme ale omenirii este protecţia sistemelor agraroecologice de impactul tehnico-ştiinţific, de intensificare şi protecţie chimică a gospodăriilor agricole, protecţia mediului ambiant de poluare chimică care conduce la acumularea în produsele vegetale a substanţelor nocive, în special a nitraţilor. Este cunoscut că nitraţii în cantităţi excesive pot produce dereglări funcţionale în organismul uman. În rezultatul organizării şi realizării proiectului de cercetare cu tema „Nitraţii şi nitriţii în produsele alimentare de origine vegetală” a fost efectuată cercetarea comparativă a nitraţilor şi nitriţilor în produsele alimentare, cât şi tehnologiile culinare care favorizează diminuare a lor. |
||||||
Cuvinte-cheie educaţie, dezvoltare durabilă, protecţia mediului, nitraţi, diminuare, proiect de cercetare. |
||||||
|
Cerif XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <CERIF xmlns='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1' xsi:schemaLocation='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1 http://www.eurocris.org/Uploads/Web%20pages/CERIF-1.5/CERIF_1.5_1.xsd' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' release='1.5' date='2012-10-07' sourceDatabase='Output Profile'> <cfResPubl> <cfResPublId>ibn-ResPubl-65462</cfResPublId> <cfResPublDate>2017-12-31</cfResPublDate> <cfVol>3</cfVol> <cfIssue>1</cfIssue> <cfStartPage>52</cfStartPage> <cfISSN>2537-6284</cfISSN> <cfURI>https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/65462</cfURI> <cfTitle cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Educaţia şi cercetarea – factori principali în implementarea procesului dezvoltării durabile</cfTitle> <cfKeyw cfLangCode='RO' cfTrans='o'>educaţie; dezvoltare durabilă; protecţia mediului; nitraţi; diminuare; proiect de cercetare.</cfKeyw> <cfAbstr cfLangCode='RO' cfTrans='o'><p>Una dintre cele mai importante probleme ale omenirii este protecţia sistemelor agraroecologice de impactul tehnico-ştiinţific, de intensificare şi protecţie chimică a gospodăriilor agricole, protecţia mediului ambiant de poluare chimică care conduce la acumularea în produsele vegetale a substanţelor nocive, în special a nitraţilor. Este cunoscut că nitraţii în cantităţi excesive pot produce dereglări funcţionale în organismul uman. În rezultatul organizării şi realizării proiectului de cercetare cu tema „Nitraţii şi nitriţii în produsele alimentare de origine vegetală” a fost efectuată cercetarea comparativă a nitraţilor şi nitriţilor în produsele alimentare, cât şi tehnologiile culinare care favorizează diminuare a lor.</p></cfAbstr> <cfAbstr cfLangCode='EN' cfTrans='o'><p>One of the most important problems of mankind is the protection of agrarian ecological systems from the negative impact of scientific and technical progress of intensification and chemical protection of agriculture, chemical pollution of the environment, which causes the accumulation of various toxic substances, especially nitrites in plant products. It is known that the intake of nitrates in large quantities can cause various disturbances in the functional state of the organism. As a result of the organization and carrying out of the research project on the topic: «Nitrates and nitrites in plant foods» a comparative analysis of nitrates and nitrites in food products was conducted, and culinary technologies were also developed to reduce their content. Development and implementation of innovative methods in the field of environmental education is essential for promoting sustainable development.</p></cfAbstr> <cfResPubl_Class> <cfClassId>eda2d9e9-34c5-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>759af938-34ae-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2017-12-31T24:00:00</cfStartDate> </cfResPubl_Class> <cfResPubl_Class> <cfClassId>e601872f-4b7e-4d88-929f-7df027b226c9</cfClassId> <cfClassSchemeId>40e90e2f-446d-460a-98e5-5dce57550c48</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2017-12-31T24:00:00</cfStartDate> </cfResPubl_Class> <cfPers_ResPubl> <cfPersId>ibn-person-36204</cfPersId> <cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2017-12-31T24:00:00</cfStartDate> </cfPers_ResPubl> <cfPers_ResPubl> <cfPersId>ibn-person-12148</cfPersId> <cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2017-12-31T24:00:00</cfStartDate> </cfPers_ResPubl> </cfResPubl> <cfPers> <cfPersId>ibn-Pers-36204</cfPersId> <cfPersName_Pers> <cfPersNameId>ibn-PersName-36204-2</cfPersNameId> <cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId> <cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2017-12-31T24:00:00</cfStartDate> <cfFamilyNames>Calmuţchi</cfFamilyNames> <cfFirstNames>Lidia</cfFirstNames> </cfPersName_Pers> </cfPers> <cfPers> <cfPersId>ibn-Pers-12148</cfPersId> <cfPersName_Pers> <cfPersNameId>ibn-PersName-12148-2</cfPersNameId> <cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId> <cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2017-12-31T24:00:00</cfStartDate> <cfFamilyNames>Melentiev</cfFamilyNames> <cfFirstNames>Eugenia</cfFirstNames> </cfPersName_Pers> </cfPers> </CERIF>