Articolul precedent |
Articolul urmator |
868 38 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-05 15:59 |
SM ISO690:2012 RACU, Maria-Victoria. Evaluarea igienică şi nutritivă a diverselor sortimente de pâine. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 44. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017 | ||||||
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”" Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017 | ||||||
|
||||||
Pag. 44-44 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Astăzi consumatorul se confruntă cu problema alegerii produselor de panificație, care se deosebesc între ele după modul de preparare, compoziţia chimică, dar și după valoarea nutritivă şi biologică. Scopul lucrării. Studierea valorii nutritive a diferitor sortimente de pâine şi a inofensivităţii acestora după indicatorii igienici. Material şi metode. Datele privind compoziţia chimică şi valoarea energetică de pe etichetele produselor de panificaţie a SA „Franzeluţa” au fost studiate prin metoda statistică. Metoda igienică a fost aplicată pentru evaluarea rezultatelor analizelor de laborator, efectuate în CSP a municipiului Chişinău pentru perioada 2011-2015. Au fost realizate şi analize de laborator personale cu probe de diverse produse de panificaţie. Rezultate. Mai bogate în proteine şi glucide sunt sortimentele de pâine din făina de grâu de calitate superioară cu diverse adaosuri, iar în lipide – cele din făină de secară. Valoarea energetică este mai ridicată la sortimentele de pâine, obţinute din făina de grâu de calitate superioară, iar mai scăzută – la cele din amestecul de făină de grâu şi secară. Conform etichetării, cota-parte a produselor fortificate cu fier şi acid folic este de 12,5%. În pofida faptului, că la producerea tuturor sortimentelor de pâine se folosește sarea iodată, conform datelor din etichete, iodul este prezent doar în 62,5% din total. Accesibilitatea populaţiei la întreaga gamă de produse este de 69,5%. Concluzii. Valoarea nutritivă a sortimentelor de pâine depinde de materia primă utilizată şi tehnologia de fabricare. Fortificarea sortimentelor de pâine este relativ limitată. Este necesară realizarea în măsură deplină a cerinţelor către etichetare și reevaluarea necesarului în sortimentele produselor de panificaţie fortificate. |
||||||
Cuvinte-cheie pâine, valoare nutritivă, evaluare igienică |
||||||
|