Intinderea şi intensitatea caracterului obligatoriu al hotărarilor CEDO
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
536 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-04 01:17
SM ISO690:2012
BENEŞ, Olga. Intinderea şi intensitatea caracterului obligatoriu al hotărarilor CEDO. In: Ştiinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor şi tradiţiilor europene, 19 octombrie 2011, Chișinău. Chișinău: „Grafema Libris” SRL, 2014, pp. 64-69. ISBN 978-9975-52-165-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor şi tradiţiilor europene 2014
Conferința "Ştiinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor şi tradiţiilor europene"
Chișinău, Moldova, 19 octombrie 2011

Intinderea şi intensitatea caracterului obligatoriu al hotărarilor CEDO


Pag. 64-69

Beneş Olga
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 25 iunie 2018


Rezumat

Dans le domaine des droits de l’homme, le contexte europeen est devenu une donnee primordiale de l’evolution du droit interne : il est aujourd’hui impossible de raisonner a l’echelle interne sans prendre en compte la Convention europeenne des Droits de l’Homme (CEDH) et sans s’interroger sur la portee theorique des arrets de la Cour de Strasbourg. Cette derniere disposant d’un monopole d’interpretation, ses arrets ont acquis une grande importance dans la mise en oeuvre des regles de la Convention : ceux-ci ont force obligatoire dans la mesure ou ils sont definitifs et ou ils sont revetus de l’autorite de la chose jugee. Cette autorite concerne tant les arrets declaratoires par lesquels la Cour constate ou non une violation de la Convention que les arrets de „prestation”, par lesquels elle accorde une satisfaction equitable au requerant individuel.

In domeniul drepturilor omului, contextul european a devenit o circumstanță primordială a evoluției dreptului intern: in prezent este imposibil de raționat la nivel intern fără a lua in considerare Convenția europeană a Drepturilor Omului(CEDO) și fără a se intreba asupra intinderii teoretice a hotărarilor Curții de la Strasbourg. Deoarece aceasta din urmă dispune de un monopol de interpretare, hotărarile sale au obținut o mare importanță la punerea in aplicare a regulilor Convenției: acestea au forță obligatorie in măsura in care ele sunt definitive și sunt acoperite de autoritatea lucrului judecat. Această autoritate se referă atat la hotărarile declaratorii prin care Curtea constată sau nu incălcarea Convenției cat și la hotărarile de „prestare”, prin care ea acordă o satisfacție echitabilă reclamantului individual.