Castitatea miresei la romanii din Basarabia: intre autoritatea tradiției și moravurile comunității (finele secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
621 28
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-20 14:46
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.5(478)”XVIII-XIX” (1)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
SM ISO690:2012
COJOCARU, Ludmila D.. Castitatea miresei la romanii din Basarabia: intre autoritatea tradiției și moravurile comunității (finele secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea). In: Patrimoniul etnologic: concepte, tendințe și abordări, 23-24 mai 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: "Notograf Prim" SRL, 2017, p. 20. ISBN 978-9975-84-028-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul etnologic: concepte, tendințe și abordări 2017
Conferința "Patrimoniul etnologic: concepte, tendințe și abordări"
Chișinău, Moldova, 23-24 mai 2017

Castitatea miresei la romanii din Basarabia: intre autoritatea tradiției și moravurile comunității (finele secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea)

CZU: 392.5(478)”XVIII-XIX”

Pag. 20-20

Cojocaru Ludmila D.
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 3 martie 2018



Teza

Castitatea miresei reprezintă unul din indiciile esențiale ale mentalității arhaice conservate in societatea tradițională din spațiul pruto-nistrean pană la mijlocul secolului al XX-lea – valoare care garanta in lumea satului continuitatea neamului, prosperitatea viitoarei familii, buna succesiune a averilor și, nu in ultimul rand, cultivarea și transmiterea valorilor morale la nivel de familie și comunitate. In comunicare vor fi analizate sensibilități, reprezentări colective, modele comportamentale reflectate in obiceiurile de nuntă din Basarabia de la finele secolului al XIX-lea pană la mijlocul secolului al XX-lea cu scopul elucidării rolului și funcției actanților nupțiali delegați prin autoritatea tradiției in consemnarea, performarea și legitimarea fecioriei miresei; prezentării contextului ritualic și mecanismelor punitive practicate in tradiția de nuntă in cazul mireselor „greșite”; evoluția in timp a moravurilor și reprezentărilor colective privind castitatea miresei in relație cu afirmarea statutului economic și moral al tinerei familii. Cercetarea este realizată in baza manuscriselor etnografice din fondurile de arhivă din Republica Moldova, Romania și Ucraina.