Condiţiile de validare a raportului de expertiză judiciară
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
734 47
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-11 14:42
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
340.13 (226)
Tipuri și forme ale dreptului (794)
SM ISO690:2012
PILAT, Artiom. Condiţiile de validare a raportului de expertiză judiciară. In: Legea şi Viaţa, 2018, nr. 2(314), pp. 37-40. ISSN 2587-4365.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Legea şi Viaţa
Numărul 2(314) / 2018 / ISSN 2587-4365 /ISSNe 2587-4373

Condiţiile de validare a raportului de expertiză judiciară

Conditions for validation of the expert report judicial

CZU: 340.13

Pag. 37-40

Pilat Artiom
 
Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI al Republicii Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 24 februarie 2018


Rezumat

Clarificarea tuturor circumstanţelor în cadrul unui proces penal în marea măsură depinde de soluţionarea împrejurărilor de fapt privind cauza penală, activitatea care se caracterizează printr-un grad sporit de dificultate, necesitând aplicarea unor cunoştinţe speciale din diferite domenii. Raportul de expertiză, ca mijloc de probă, este o totalitate de date de fapt stabilite în urma cercetării obiectelor materiale şi de date administrate într-o cauză penală, cercetare efectuată de către un expert. La rândul său, expertiza constituie o acţiune de cercetare efectuată de un expert în scopul soluţionării unor chestiuni puse în faţa acestuia de către organul de urmărire penală sau instanţa de judecată, în urma cărora se întocmeşte un raport de expertiză judiciară în care expertul indică concluziile la care acesta a ajuns în urma efectuării cercetării.

Clarification of all the circumstances in a criminal trial depends to a large extent on the settlement of the factual circumstances regarding the criminal case, the activity which is characterized by a greater degree of difficulty, requiring application of special knowledge from different fields. The expert report, as evidence, is a totality of factual data established by the investigation of material objects and data managed in a criminal case, research carried out by an expert. In turn, the expertise is a research activity carried out by an expert in order to resolve a matter raised before him by the criminal investigative body or a court of law, following which an expert report is drawn up in which the expert indicates the conclusions he has made achieved by the research.

Cuvinte-cheie
raport de expertiză judiciară, expert judiciar, instituţie de expertiză, rezultate, metode, echipament, concluzii,

laborator de expertiză, autorizare.