Studiu privind (in)adaptarea sectorului românesc de carne de porc la dezechilibrele pieței
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1481 85
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-09 18:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.432:637.5'64:339.56(498) (1)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1497)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (297)
Comerț exterior. Comerț internațional (381)
SM ISO690:2012
CHETROIU, Rodica. Studiu privind (in)adaptarea sectorului românesc de carne de porc la dezechilibrele pieței. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării, 13-14 octombrie 2016, Chișinău. Chisinau, Moldova: Complexul Editorial INCE, 2016, Ediția 11, Vol.1, pp. 246-251. ISBN 978-9975-4453-9-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 11, Vol.1, 2016
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
Chișinău, Moldova, 13-14 octombrie 2016

Studiu privind (in)adaptarea sectorului românesc de carne de porc la dezechilibrele pieței

CZU: 338.432:637.5'64:339.56(498)

Pag. 246-251

Chetroiu Rodica
 
Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), Bucuresti
 
Disponibil în IBN: 29 decembrie 2017


Rezumat

Sectorul de creștere a porcinelor din România parcurge, în prezent, o situație de criză, datorită dezechilibrelor care se manifestă pe piața cărnii de porc, sub influența atât a unor factori de natură internă, dar, mai ales, datorită conjuncturilor de pe piața europeană. Evoluția efectivelor de porcine pe forme de proprietate a urmat o curbă descendentă în ultimii 5 ani, scăzând cu 7,5% în 2015 față de 2010, însă producția internă de carne tăiată a crescut în intervalul analizat cu 7,4%, în condițiile în care importurile de carne de porc arată o tendință de creștere începând cu anul 2013. În același timp, evoluția prețurilor la carnea de porc în viu în ultima perioadă evidențiază tendința de scădere a acestora, fapt ce a afectat rezultatele financiare ale producătorilor. În acest context, studiul de față realizează o analiză a situației actuale a acestui sector, integrând elemente privind structura acestuia, efectivele de animale, producția internă, importul, exportul, consumul de carne, prețul de valorificare, iar, în final, în baza elementelor analizate, rezultând o serie de propuneri de redresare și recomandări.

The sector of pig production in Romania experiences in present a crisis due to imbalances that manifest on the pork market, under the influence of both of internal factors, but mostly due to conjunctures in the European market. The evolution of the pig numbers on ownership followed a downward curve in the last 5 years, falling by 7. 5% in 2015 compared to 2010, but the cut domestic production of pork increased by 7. 4% during the same period, while the imports of pork shows an increasing trend since 2013. Meanwhile, the pork production price developments lately highlights a downward trend, which affected the financial results of producers. In this context, this study makes an analysis of the current situation of the sector, integrating elements on its structure, livestock, domestic production, imports, exports, pork consumption, price and finally, based on the elements analyzed, resulting a series of proposals and recommendations.

Cuvinte-cheie
carne, porc, piaţă, producţie,

sector, import, export