Показатели чувствительности и специфичности диагностических методов при пищевой аллергии у детей
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
816 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-15 21:50
SM ISO690:2012
СТАСИЙ, Екатерина. Показатели чувствительности и специфичности диагностических методов при пищевой аллергии у детей. In: Buletin de Perinatologie, 2013, nr. 2-3(58-59), pp. 128-132. ISSN 1810-5289.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin de Perinatologie
Numărul 2-3(58-59) / 2013 / ISSN 1810-5289

Показатели чувствительности и специфичности диагностических методов при пищевой аллергии у детей

Pag. 128-132

Стасий Екатерина
 
Государственный университет медицины и фармации им. Николая Тестемицану
 
 
Disponibil în IBN: 23 octombrie 2017


Rezumat

Background: Food allergy incidents have increased substantially over the past decade. The success of the clinical management depends on early diagnosis and idendification of the whole spectrum of sensitization to food allergens. Aim: The aim of the study was to determine the indexes of sensitivity and specificity of different diagnostic tests in children with food allergy. Materials and Methods: There were analyzed the results of the data of allergy history, food diary registers, skin tests, idendification of allergen-specific Ig E, oral food challenge tests and reaction of inhibition of leukocyte migration at 525 patients with food allergy, aged from 1 month to 18 years. Results: It was established, that the index of sensitivity of allergen-specific Ig E idendification has a value of 95% with specificity of 86%, respectively; the test of leukocyte migration inhibition – 100% and 90%, respectively; diary food registration – 95% and 86%, the skin test – 41% and 71%; the oral food challenge – 45% and 97%, respectively. Conclusions: Thus, for an early detection of food sensitivity in vitro tests have advantages with higher indexes of sensitivity and specificity in comparison with diagnostic tests in vivo...   

Actualitatea: În ultimii ani se notează o creştere substanţială a alergiei alimentare şi în special la copii. Succesul managementului clinic în mare măsură depinde de promptitudinea diagnosticului şi a detectării cât mai precise a spectrului de sensibilizare. Scopul studiului a fost de a determina indicii de sensibilitate şi specifi cacitate a diferitor teste diagnostice în stabilirea alergiei alimentare la copii. Materiale şi metode: Au fost studiaţi indicii de sensibilitate, specifi cacitate, indicelui de predictivitate a rezultatelor pozitive şi a celor negative ale testelor diagnostice la copiii cu alergie alimentară. Au fost analizate rezultatele testului de colectare a anamnezei alergologice, a zilnicului alimentar, a testelor cutanate, de determinare a IgE specifice şi a testului de inhibiţie a migrării leuocitelor la 525 copii cu alergie alimentară în vârstă de la 1 lună până la 18 ani. Rezultate: S-a constatat, că indicele de sensibilitate a testului de detectare a IgE specifi ce a fost de 95% cu specificacitatea de 86% şi respectiv în testul de inhibiţie a migrării leucocitelor de 100% şi 90%, a zilnicului alimentar de 95% şi 86%, în testele cutanate 41% şi 71%, testul de provocare – 54% şi 97% respectiv. Concluzie: Deci, pentru diagnosticul mai precoce şi de stabilire a spectrului de sensibilizare faţă de alergenii alimentari la copii, metodele de investigaţie in vitro posedă indici de informativitate semnificativ mai înalţi (P<0,1) comparativ cu testele aplicate in vivo.

Cuvinte-cheie
food allergy,

specific diagnostic tests, index of sensitivity, index of specificity.