Competența – un concept la modă în educație?
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
880 17
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-25 10:13
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
37.013 (469)
Fundamente ale educației. Teorie. Politică etc. (3892)
SM ISO690:2012
FLUERAŞ, Vasile. Competența – un concept la modă în educație? In: Univers Pedagogic, 2017, nr. 2(54), pp. 3-10. ISSN 1811-5470.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Univers Pedagogic
Numărul 2(54) / 2017 / ISSN 1811-5470

Competența – un concept la modă în educație?
CZU: 37.013

Pag. 3-10

Flueraş Vasile
 
Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca
 
 
Disponibil în IBN: 21 august 2017


Rezumat

Crearea conceptului de competență de la conceptul de entelechie și corelează pe ideea că, competență, are o determinare interioară, o epropre „entelehie“, ceea ce duce la ceea ce fiecare dintre componentele sale, atât structural cât și din punct de vedere al proiecției sale, să se supună o dată se bazează pe sfera sa de influență, sistemul său unic și riguros de organizare și de interdependență funcțională. Rezumând, putem vorbi de trei niveluri de competență ca entelechie care se condiționează reciproc: (a) nivelul de competență filosofic ca entelechie dată de corelații sale conceptuale (Dynamis, energeia, Ergon, areté și telos); (B) Structural jurisdicția ca entelechie formată din subiectivității umane, habitus și comunicare; (C) planul proiectiv parte a instalației de competență, harta dată de constantele, variabilele și conținutul / cunoștințe. Instalarea de competență, componente condiționat reciproce și mecanisme autosinconizare caracteristică competență în întregime, anticipând competență ca entelehie.

La création du concept de compétence à partir du concept de entéléchie et ses corrélâtes part de l’idée que, celle-ci, la compétence, a une détermination intérieure, un epropre „entelehie”, qui conduit à ce que chacune de ses composantes, aussi bien sur le plan structurel que sur le plan de sa projection, se soumette, une fois attire sur sa sphère d’influence, à son système unique et rigoureux d’organisation et d’interdépendance fonctionnelle. En résumant, on peut parler de trois plans de la compétence comme entéléchie qui se conditionnent réciproquement: (a) le plan philosophique de la compétence comme entéléchie donné par ses corrélâtes conceptuelles (dynamis, energeia, ergon, arete et telos); (b) le plan structurel de la compétence comme entéléchie formé de la subjectivité humaine, habitus et communication; (c) le plan projectif du cadre de l’installation de la compétence, plan donné par les constantes, les variables et les contenus / connaissances. L’installation de la compétence, le conditionnement réciproque de ses composantes et les mécanismes d’autoréglage caractérisent la compétence dans son intégralité, anticipant la compétence comme entéléchie.

Cuvinte-cheie
competenţă, competență culturală, autoritate epistemică, creativitate,

curriculum centrat pe competențe, competență virtuală, obiective de referinţă, entelécheie, legea constructală,

ergon, habitus