Centre comunitare de educație a adulților – a fi sau a nu fi în Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
895 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-15 16:46
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
374.7(478) (3)
Instrucție și educație în afara școlii. Continuarea educației. Educație permanentă (211)
SM ISO690:2012
SCUTARU-GUŢU, Adela. Centre comunitare de educație a adulților – a fi sau a nu fi în Republica Moldova. In: Revista Didactica Pro…, revistă de teorie şi practică educaţională, 2015, nr. 4(92), pp. 2-6. ISSN 1810-6455.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Didactica Pro…, revistă de teorie şi practică educaţională
Numărul 4(92) / 2015 / ISSN 1810-6455

Centre comunitare de educație a adulților – a fi sau a nu fi în Republica Moldova
CZU: 374.7(478)

Pag. 2-6

Scutaru-Guţu Adela
 
Asociația Germană pentru Educația Adulților (DVV International Moldova)
 
 
Disponibil în IBN: 8 august 2017


Rezumat

Articolul este o reflecție în cheie pragmatică asupra conceptelor de educație a adulților, de învățare pe tot parcursul vieții (LLL) și a modelelor de centre comunitare de educație a adulților (CEA). Pentru a spori gradul de convingere, autoarea recurge la o măsurare comparată a evoluției educației nonformale în Estonia și Republica Moldova. În ”țara celor o mie de lacuri” evoluția a fost una cît se poate de lentă, cu frămîntări conceptuale și redactări repetate a unor documente de politici, în baza experiențelor practice. Însă și rezultatul după nici un sfert de veac de independență este unul impresionant – calificative dintre cele mai înalte la testări internaționale în domeniul educației formale și o rețea funcțională de instituții de educație a adulților, tinerilor și copiilor. Și nu este vorba doar de dotări tehnologice. În Estonia, țara cu cel mai larg acces la Internet, resursele IT sînt folosite pentru managementul eficient al timpului și efortului – înscrieri, acte, documente – totul poate fi obținut on-line. Predarea-învățarea însă se face pe viu, cu specialiști bine pregătiți în facultăți, competența de bază fiind omenia. Republica Moldova încearcă și la acest capitol să recupereze din lapsusul legislativ și deficiențele instituționale, dar eforturile nu întotdeauna sînt convingătoare: parcă s-ar acționa mai mult pentru a convinge partenerii de dezvoltare, și nu pentru a răspunde unor nevoi reale. Expunerea se vrea un îndemn la acțiune și colaborare pentru dezvoltarea domeniului în țara noastră.

The article is a pragmatic reflection on key-concepts of adult education, lifelong learning (LLL) and existing models of community Adult Education Centers (AEC). To increase the persuasion, the author proposes a comparative measurement of development of non-formal education in Estonia and Moldova. In ”the land of a thousand lakes” evolution it was slow, with conceptual upheavals and repeated rewriting of drafts of policy papers, based on insights from practical experiences. But the result after almost a quarter century of independence is impressive – the highest ratings of the international tests in formal education and a functional network of institutions for education of adults, youth and children. And it’s not about just the technological amenities. In Estonia, the country with the broadest access to the Internet, IT resources are used for effective time and effort management – registrations, processing of documents, receipt of information – everything can be obtained online. But teaching and learning is done in a live manner, with well-trained specialists in faculties, where core competence is being kindheartedness. Moldova in this respect is trying to improve the legislative framework and eliminate institutional deficiencies, but efforts are not always very convincing: it seems that agents in our country are doing most things for development partners and are less concerned with responding to real needs. This current essay is like a call to action and collaboration for development of the sector in our country.

Cuvinte-cheie
adult education, lifelong learning, non-formal education,

models of community Adult Education Centers