Liberul acces la justiție – premise a procesului echitabil
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
758 20
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-22 21:55
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
342 (3403)
Drept public. Drept constituțional. Drept administrativ (3176)
SM ISO690:2012
BÂCU, Igor. Liberul acces la justiție – premise a procesului echitabil . In: Legea şi Viaţa, 2017, nr. 7(307), pp. 27-31. ISSN 2587-4365.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Legea şi Viaţa
Numărul 7(307) / 2017 / ISSN 2587-4365 /ISSNe 2587-4373

Liberul acces la justiție – premise a procesului echitabil
CZU: 342

Pag. 27-31

Bâcu Igor
 
Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 26 iulie 2017


Rezumat

Asigurarea accesului liber la justiţie constituie un principiu de bază al statului de drept şi o condiţie obligatorie ce rezultă din actele internaţionale la care Republica Moldova este parte. În marea majoritate a constituţiilor statelor lumii, accesul la justiţie este stabilit ca un principiu constituţional. Orice condiţionare a accesului liber la justiţie, ar reprezenta o nesocotire a unui principiu constituţional fundamental şi a unor standarde internaţionale universale, în orice democraţie reală. Pe plan procesual, accesul liber la justiţie se concretizează în prerogativele pe care le implică dreptul la acţiune, ca aptitudine legală ce este recunoscută de ordinea juridică oricărei persoane fizice sau juridice. În explicitarea acestui drept, în doctrina dreptului european dreptul de acces la un tribunal este înţeles ca un drept de acces concret şi efectiv, care presupune ca justiţiabilul să beneficieze de o posibilitate clară şi concretă de a contesta atingerea adusă drepturilor sale.

Ensuring the free access to justice is a basic principle of the rule of law and a mandatory condition resulting from international acts to which the Republic of Moldova is a party. In the vast majority of the constitutions of the world’s states, access to justice is established as a constitutional principle. Any condition of free access to justice would be a disregard for a constitutional principle and of fundamental and universal international standards, in any real democracy. On a trial basis, the free access to justice is reflected in the prerogatives of the right to action, as a legal aptitude recognized by the legal order of any natural or legal persons. In explaining this right, in the doctrine of European law, the right of access to a court is understood as a concrete and effective right of access, which presupposes that the individual has a clear and concrete possibility to challenge his rights.

Cuvinte-cheie
liberul acces la justiție, proceduri prealabile sesizării instanței, garanții relative la desfășurarea unui proces în instanța de judecată,

proces echitabil