Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2020-05-21 13:56 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
573.01:579.67 (1) |
Biologie generală şi teoretică (36) |
Microbiologie aplicată (185) |
![]() USATÎI, Agafia; CHISELIŢA, Natalia; MOLODOI, Elena; BEJENARU (FULGA), Ludmila; CHIRIŢA, Elena; BEŞLIU, Alina; EFREMOVA, Nadejda; BORISOVA, Tamara. Efectul nanoparaticulelor TiO2 asupra conţinutului de polizaharide şi pigmenţi carotenoidici la levuri. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii. 2016, nr. 2(329), pp. 118-125. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |||||||
Numărul 2(329) / 2016 / ISSN 1857-064X | |||||||
|
|||||||
CZU: 573.01:579.67 | |||||||
Pag. 118-125 | |||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Rezumat | |||||||
Lucrarea oferă informaţii noi despre influenţa diferitor concentraţii de nanoparticule TiO2 asupra conţinutului de carbohidraţi totali, manoproteine, β-glucani, pigmenţi carotenoidici la levuri. S-a constatat că nanoparticulele dioxidului de titan, în concentraţii de 0,55,0 mg/L nu modifică semnificativ procesul de acumulare a carbohidraţilor la tulpinile Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 şi Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, dar în concentraţii de 10,0 – 15,0 mg/L pot asigura o înmagazinare pronunţată a carbohidraţilor totali şi manoproteinelor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18. Sporirea randamentului de acumulare a β-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, se produce la cultivare pe mediul nutritiv suplimentat cu nanoparticulele dioxidului de titan în concentraţii de 10,0 - 15,0 mg/L. Nanoparticulele TiO2 manifestă efect de toxicitate asupra acumulării pigmenţilor carotenoidici la tulpina Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, factorul concentraţiei este unul determinant, coeficientul de determinare este de R2 = 0,67. Proprietăţile depistate ale NPs TiO2 prezintă oportunitate de aplicare în biotehnologia cultivării levurilor şi obţinerii unor componente polizaharidice. |
|||||||
Cuvinte-cheie NPs TiO2, manoproteine, Saccharomyces, Rhodotorula, carbohidraţi, β-glucani, carotenoide |
|||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Usatîi, A.S.</dc:creator> <dc:creator>Chiseliţa, N.N.</dc:creator> <dc:creator>Molodoi, E.V.</dc:creator> <dc:creator>Bejenaru (Fulga), L.V.</dc:creator> <dc:creator>Chiriţa, E.</dc:creator> <dc:creator>Beşliu, A.V.</dc:creator> <dc:creator>Efremova, N.V.</dc:creator> <dc:creator>Borisova, T.A.</dc:creator> <dc:date>2016-09-16</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'>Lucrarea oferă informaţii noi despre influenţa diferitor concentraţii de nanoparticule TiO2 asupra conţinutului de carbohidraţi totali, manoproteine, β-glucani, pigmenţi carotenoidici la levuri. S-a constatat că nanoparticulele dioxidului de titan, în concentraţii de 0,55,0 mg/L nu modifică semnificativ procesul de acumulare a carbohidraţilor la tulpinile Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 şi Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, dar în concentraţii de 10,0 – 15,0 mg/L pot asigura o înmagazinare pronunţată a carbohidraţilor totali şi manoproteinelor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18. Sporirea randamentului de acumulare a β-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, se produce la cultivare pe mediul nutritiv suplimentat cu nanoparticulele dioxidului de titan în concentraţii de 10,0 - 15,0 mg/L. Nanoparticulele TiO2 manifestă efect de toxicitate asupra acumulării pigmenţilor carotenoidici la tulpina Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, factorul concentraţiei este unul determinant, coeficientul de determinare este de R2 = 0,67. Proprietăţile depistate ale NPs TiO2 prezintă oportunitate de aplicare în biotehnologia cultivării levurilor şi obţinerii unor componente polizaharidice. </dc:description> <dc:description xml:lang='en'>The present paper provides new information on influence of different concentration of nanoparticles TiO2 on total carbohydrates, mannoproteins, β-glucans, carotenoid pigments content at yeasts. It was revealed that nanoparticles of titanium dioxide in concentrations of 0,5-5,0 mg/L have not modified significantly process of carbohydrates accumulation at Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 and Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 strains, at the same time, in concentrations of 10,0-15,0 mg/L have ensured a high storage of total carbohydrates and mannoproteins at Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18. The increase of the yield of accumulation of β-glucans at Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 took place at the cultivation on nutritive medium supplemented with nanoparticles of titanium dioxide in concentrations of 10,0-15,0 mg/L. The toxic effect of nanoparticles TiO2 on process of carotenoids pigments accumulation at Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 have been demonstrated, the factor of the concentration is an determinant, coefficient of determination was the following - R2 = 0,67. The revealed properties of NPs TiO2 present opportunity for application in biotechnology of yeasts cultivation and obtaining of some polysaccharides components. </dc:description> <dc:description xml:lang='ru'>Данная работа содержит новую информацию относительно влияния различных концентраций наночастиц TiO2 на содержание углеводов, маннопротеинов, β-глюканов и каротиноидов у дрожжей. Было обнаружено, что наночастицы диоксида титана в концентрациях 0,5-5,0 мг/Л не оказывают существенного воздействия на процесс накопления общих углеводов у штаммов Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 и Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, в то время как использование концентраций 10,0–15,0 мг/Л способствует значительной аккумуляции общих углеводов и маннопротеинов у Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18. Увеличение степени накопления β-глюканов у штамма Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 наблюдалось при культивировании на питательной среде с добавлением наночастиц диоксида титана в концентрациях 10,0 15,0 мг/Л. Наночастицы TiO2 проявляют токсическое действие на процес накопления каротиноидных пигментов у Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, фактор концентрации является определяющим, коэффициент детерминации R2 = 0,67. Выявленные свойства наночастиц TiO2 демонстрируют возможность успешного их применения в биотехнологии культивирования дрожжей и получения некоторых полисахаридных компонентов.</dc:description> <dc:source>Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii 329 (2) 118-125</dc:source> <dc:subject>NPs TiO2</dc:subject> <dc:subject>Saccharomyces</dc:subject> <dc:subject>Rhodotorula</dc:subject> <dc:subject>carbohidraţi</dc:subject> <dc:subject>β-glucani</dc:subject> <dc:subject>manoproteine</dc:subject> <dc:subject>carotenoide</dc:subject> <dc:title>Efectul nanoparaticulelor TiO2 asupra conţinutului de polizaharide şi pigmenţi carotenoidici la levuri</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>