Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
721 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-08-17 11:20 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
637.434 (1) |
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304) |
SM ISO690:2012 SCRIPNIC, Elena. Modificări ale calităţii ouălor pentru consumul uman in perioada de păstrare . In: Ştiinţa Agricolă, 2016, nr. 1, pp. 105-108. ISSN 1857-0003. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ştiinţa Agricolă | ||||||
Numărul 1 / 2016 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202 | ||||||
|
||||||
CZU: 637.434 | ||||||
Pag. 105-108 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Scopul cercetărilor a fost studiul dinamicii greutăţii şi indicilor de calitate a ouălor în perioada de păstrare în diferite condiţii. În studiu s-au folosit 60 de ouă pentru consumuman. Din numărul total de ouă, 30 au fost refrigerate la t de 40C şi umiditatea relativă a aerului de 65%, iar 30 de ouă au fost păstrate la temperatura medie de 16 0C, umiditatea aerului variind între 65-70% . Ouăle au fost depozitate timp de 24 de zile. Ouăle de găină păstrate în depozit au pierdut din greutate maimult în comparaţie cu cele refrigerate, indiferent de categoria de greutate.Analizând indicii prospeţimii ouălor, se poate conchide că diametrul camerei de aer a suferit schimbări indiferent demodul de păstrare a ouălor, astfel ouăle de găină din diferite categorii au avut acest indice diferit. Alţi indici după care se apreciază prospeţimea ouălor, cum sunt indicii albuşului şi gălbenuşului, au suferit modificări în funcţie de condiţiile de păstrare şi categoria de greutate. La ouăle de găină refrigerate, indicii albuşului au variat între 0,1 şi 0,11 mm; indicii gălbenuşului între 0,38 şi 0,41 mm, iar la ouăle de găină păstrate în depozit, indicii albuşului au variat între 0,08-0,09 mm; indicii gălbenuşului - 0,24-0,31 mm. |
||||||
Cuvinte-cheie ouă, Depozitare, Greutate, Prospeţime, Refrigerare, Cameră de er |
||||||
|