Consideraţii privind importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a Moldovei medieval
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
941 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-02 20:05
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902(478) (135)
Arheologie (935)
SM ISO690:2012
BEJENARU, Luminiţa, BACUMENCO-PÎRNĂU, Ludmila, RAFAILĂ-STANC, Simina Margareta. Consideraţii privind importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a Moldovei medieval. In: Revista Arheologică, 2014, nr. 1-2(10), pp. 271-289. ISSN 1857-016X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Arheologică
Numărul 1-2(10) / 2014 / ISSN 1857-016X /ISSNe 2537-6144

Consideraţii privind importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a Moldovei medieval
CZU: 902(478)

Pag. 271-289

Bejenaru Luminiţa1, Bacumenco-Pîrnău Ludmila2, Rafailă-Stanc Simina Margareta1
 
1 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi,
2 Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 1 iulie 2016


Rezumat

Consideraţii privind importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a Moldovei medievale În lucrarea de faţă ne propunem desluşirea unui aspect important privind regimul alimentar în evul mediu, şi anume importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a populaţiei de pe teritoriul Moldovei medievale. Cercetările arheozoologice realizate până în prezent pentru diferite aşezări medievale ale Moldovei s-au axat mai ales pe evaluarea resurselor animale şi identificarea diversităţii consumatorilor în funcţie de factorii geografici, etnici/religioşi, de mediul urban sau rural. Potrivit eşantioanelor arheozoologice studiate până la momentul actual, frecvenţa porcinelor înregistrează o pondere mai mare în zona pericarpatică a Moldovei – cu umiditate crescută şi păduri întinse (zona Neamţului), precum şi în Podişul Nistrului. Influenţa factorului etnic/religios asupra structurii şeptelului este evidenţiată din punct de vedere arheozoologic la Orheiul Vechi, unde eşantionul de provenienţă mongolă (perioada Hoardei de Aur) nu conţine aproape deloc resturi de porc. În ceea ce priveşte comparaţia urban/rural, în medie nu există o diferenţă majoră în frecvenţa resturilor de porc, dat fiind şi caracterul tradiţional al vieţii urbane din Moldova medievală. Trebuie totuşi să remarcăm faptul că la nivel de situri individuale, cele mai mari frecvenţe ale porcului apar în aşezări de tip rural, iar în oraşe ponderea acestei specii pare a creşte în fazele mai târzii ale acestora. Datele arheozoologice privind utilizarea porcului domestic în economia alimentară a Moldovei medievale sunt completate şi de mărturiile documentare cuprinse în actele de cancelarie, relatările călătorilor străini, precum şi în unele registre întocmite la curţile boiereşti.

Considerations on pig (Sus domesticus) importance in the food economy of Medieval Moldova In this paper we propose to elucidate a particular topic concerning the medieval diet, namely the importance of pig (Sus domesticus) in the food economy of Medieval Moldova. The archaeozoological researches describing different medieval settlements of Moldova have been focused particularly on the evaluation of animal resources and on the identification of the consumer diversity depending on geographical, ethnic/religious factors, in urban vs. rural milieus. According to the archaeozoological assemblages, studied up to the present time, the frequencies of pig register higher values in the Sub-Carpathian zone of Moldova – a region with high level of humidity and large forests (Neamţ area), as well as in the Dniester Plateau. The role of ethnic/religious factor on the livestock composition is archaeozoologically shown for Orheiul Vechi (Old Orhei), where the sample of Mongolian origin (period of Golden Horde) contains almost no pig remains. Concerning the comparison urban vs. rural, on average, there is no a major difference in the frequencies of pig remains. We need to consider the traditional character of the urban life in Medieval Moldova, but also we have to note the fact that the highest frequencies of pig appear in the rural settlements, while in the cities the importance of this domestic species seems to increase in the later stages of urban development. The archaeozoological data concerning the use of pig in the food economy of Medieval Moldova are complemented by the documentary testimonies contained in chancery papers, foreign travelers’ accounts, as well as in some registers drawn to the nobility courts.

К вопросу о роли домашней свиньи (Sus domesticus) в рационе питания жителей средневековой Молдовы В данной статье мы преследуем цель выяснить один важный аспект средневекового питания, а именно значимость домашней свиньи (Sus domesticus) в питании населения средневековой Молдовы. Археозоологические исследования, проведенные до сих пор на материалах из различных средневековых городов и сельских поселенияй Молдовы, были направлены на вычисление животных ресурсов и установление разнообразия потребления в зависимости как от * Lucrarea de faţă reprezintă o variantă revizuită şi completată a textului comunicării cu titlul Consideraţii privind importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a Moldovei medievale, prezentată la Conferinţa ştiinţifică cu participare internaţională „Probleme actuale ale arheologiei, etnologiei şi studiul artelor”, desfăşurată sub egida Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Chişinău, din географических, этнических и религиозных факторов, так и от городской или сельской среды. На основании археозоологических данных, можно сказать, что численность свиней более высока в прикарпатской зоне Молдовы, с обширными лесами (окрестности города Неамц), а также и в регионе Днестровской возвышенности. Влияние этнического и религиозного факторов на структуру поголовья скота хорошо выражено в Старом Орхея, где археозоологический материал, который происходит из золотоордынских комплексов, не содержит почти никаких костей домашней свиньи. При сравнении материала из городских и сельских поселений, не наблюдается существенного различия в численности костей домашней свиньи, имея ввиду и традиционный характер городской жизни в средневековой Молдове. Что касается отдельных памятников, можно сказать, что в сельских поселениях насчитывается больше остеологических остатков свиньи, а в городах они чаще встречаются в более поздний период. Археозоологические данные, свидетельствующие об использовании мяса домашних свиней в питании жителей средневековой Молдовы, были дополнены письменными сведениями, которые встречаются в документах государственной канцелярии, в журналах путешественников или в хозяйственных записях, составленных боярами.

Cuvinte-cheie
arheozoologie, alimentaţie, evul mediu, consum de carne, porc,

Moldova