Aspecte cu privire la obligaţia de a contracta
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
688 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-15 11:49
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
347.45/.47 (24)
Obligații. Contracte. Convenții (444)
SM ISO690:2012
BÎTCA, Ion, GONCIARUC, Olga. Aspecte cu privire la obligaţia de a contracta. In: Vector European, 2016, nr. 1, pp. 118-128. ISSN 2345-1106.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Vector European
Numărul 1 / 2016 / ISSN 2345-1106 /ISSNe 2587-358X

Aspecte cu privire la obligaţia de a contracta
CZU: 347.45/.47

Pag. 118-128

Bîtca Ion, Gonciaruc Olga
 
Universitatea de Studii Europene din Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 2 iunie 2016


Rezumat

Legea este în măsură să instituie în sarcina anumitor persoane şi în anumite condiţii, obligaţii de a contracta, restrîngînd în acest fel libertatea lor contractuală. În acest sens codul civil, stabilește o astfel de obligație prin reglementarea retractului litigios, sau în cazul în care unul din coproprietar se face vinovat de încălcarea drepturilor celorlalți coproprietari el fiind obligat să vîndă cota lui parte. Legea concurenței nr. 183 din 2012 stabilește obligația de a contracta dacă persoana juridică deține monopolul pe piață, sau și în alte cazuri. Conținutul obligației de contracta a fost diferit de la o perioadă istorică la alta, aceasta manifestîndu-se atît sub aspect cantitativ (în perioada economiei planificate, majoritate întreprinderilor erau obligate să contracteze în îndeplinirea planului), cît și sub aspect calitativ (în perioada contemporană se sesizează o individualizare a condițiilor în care intervine obligația de a contracta). Analiza condițiilor cînd obligația de a contracta va opera va depinde de calitatea subiectului pe care o vizează. Astfel în cazul comercianților (profisioniștii) obligația de a contracta îș-i găsește un cămp mai larg de aplicare. În principiu, ei sînt obligați să contracteze cu oricine care sînt interesați de propunerea lor. Ei vor avea obligația de a contracta, dar sub rezerva pe care o conține regimul juridic al ofertei – sub rezerva epuizării stocului disponibil. În cazul persoanelor fizice (consumatorii), obligația de a contracta nu se va impune cu aceiași rigoare. În principiu, ei au dreptul de a refuza încheierea contractului. În privința lor, ipotezele în care poate fi analizată obligația de a contracta sînt cele ce reies: cu ocazia emiterii unei oferte, cînt el refuză să considere contractul ca fiind încheiat în urma acceptării pure și simple a ei; cu ocazia emiterii unei propuneri de negociere iar ulterior refuză intrarea în negociere; cu ocazia retragerii din negocieri.

La loi est en mesure d'établir la responsabilité de certaines personnes et dans certaines circonstances, à des obligations contractuelles, limite ainsi leur liberté contractuelle. À cet égard, le Code civil établit une telle obligation en régulant différend rétractable, ou si un co- propriétaire est coupable d'infraction d'autres copropriétaires, il a été contraint de vendre sa part. Droit de la concurrence. 183 de 2012 établit l'obligation de contracter si la personne morale a un monopole sur le marché, ou dans d'autres cas. Le contenu de l'obligation de contracter était différent d'une période historique à l'autre, il se manifeste à la fois quantitativement (à l'époque de l'économie planifiée, la plupart des entreprises ont été obligées d'engager dans la réalisation du plan), ainsi que sur le plan qualitatif (entre contemporain on détecte une individualisation des conditions donc interviene lʼobligation de contracter). L'analyse des conditions lorsque l'obligation de contrat d'exploitation dépendra de la qualité du sujet auquel elles se rapportent. Donc, si les commerçants (profisionelle) l'obligation de contracter est et trouve un champ d'application plus large. En principe, ils sont obligés de contracter avec tous ceux qui sont intéressés à leur proposition. Ils seront obligés de contracter, mais sous réserve qui contient le régime juridique de l'offre - sous réserve de l'épuisement des stocks. Pour les particuliers (consommateurs), l'obligation de contracter est pas avec la même rigueur sera nécessaire. En principe, ils ont le droit de refuser la signature du contrat. En ce qui concerne les hypothèses qui peuvent être analysées obligation de contracter sont celles qui résultent: lors de l'émission d'un appel d'offres, chanter refuse de considérer le contrat comme conclu lors de l'acceptation pure et simple de celui-ci; une proposition sur la question de la négociation et l'entrée par la suite refusé dans la négociation; lors du retrait des négociations.

Cuvinte-cheie
obligație, libertate, consumatori, refuz, ofertă, negociere, concurenţă, teorii,

a contracta, nejustificat, justificat, precontractual,

comercianți