Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1195 9 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-03-27 03:21 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
[634.8.09+663.25](478) (1) |
Viticultură. Viță de vie. Vii (628) |
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443) |
SM ISO690:2012 ALEXANDROV, Eugeniu, BOTNARI, Vasile, GĂINĂ, Boris. Interdependenţa dintre compuşii chimici şi culoarea bacelor hibrizilor interspecifici de viţă-de-vie (Vitis vinifera l. x Muscadinia rotundifolia Michx.).. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2016, nr. 1(40), pp. 77-80. ISSN 1857-0461. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos” | ||||||
Numărul 1(40) / 2016 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687 | ||||||
|
||||||
CZU: [634.8.09+663.25](478) | ||||||
Pag. 77-80 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Culoarea bacelor viței-de-vie reprezintă un caracter morfologic foarte stabil și unele soiuri pot fi determinate doar în baza acestui indiciu. Diversitatea nuanțelor bacelor de viță-de-vie se datorează caracterelor biochimice ale sucului acestora. Concentrația resveratrolului din sucul bacelor de hibrizi interspecifici ale viței-de-vie (Vitis vinifera L. x Muscadinia rotundifolia Michx.) este în concordanță cu culoarea bacelor. Astfel, bacele de culoare verde-gălbuie conțin 6,68 mg/l, cele de culoare roză – 9,3 mg/l şi cele albastru-violete – 14 mg/l de resveratrol. În urma studiilor efectuate, s-a constatat că pentru hibrizii din generația a III-a (BC2) este caracteristică o concentrație mai mare de diglucozid-3,5-malvidol și de antranilat de metil decât pentru hibrizii din generația a IV-a (BC3). Deci, odată cu distanțarea de formele parentale, concentrația acestor compuși chimici în sucul bacelor hibrizilor interspecifici de viță-de-vie (Vitis vinifera L. x Muscadinia rotundifolia Michx.) este în descreștere. |
||||||
Cuvinte-cheie compuşi chimici, bace, culoare, hibrizi interspecifici. |
||||||
|