Delimitarea reținerii sau arestării ilegale de alte infracțiuni conexe
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
846 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 21:14
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
343.364+343.43 (1)
Infracțiuni împotriva statului (1058)
Infracțiuni împortiva libertăților fundamentale, împotriva drepturilor omului (209)
SM ISO690:2012
RUSU, Vitalie, SORBALA, Mihai. Delimitarea reținerii sau arestării ilegale de alte infracțiuni conexe. In: Revista Naţională de Drept, 2015, nr. 8(178), pp. 40-44. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 8(178) / 2015 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

Delimitarea reținerii sau arestării ilegale de alte infracțiuni conexe
CZU: 343.364+343.43

Pag. 40-44

Rusu Vitalie1, Sorbala Mihai2
 
1 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi,
2 Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 27 ianuarie 2016


Rezumat

Răspândirea faptelor de comitere a infracțiunilor de reținere sau arestare ilegală este legată de nivelul redus de profesionalism al colaboratorilor organelor judiciare, de multiple dificultăți în procesul realizării supravegherii asupra respectării legalității în realizarea actului de reținere sau arestare, precum și de imperfecțiunea normelor procesual-penale care reglementează specificul aplicării acestor măsuri de constrângere. Practica judiciară actuală simte necesitatea stringentă a unor recomandări și comentarii științifice fundamentate, destinate a soluționa aspectele discutabile cu referire la aplicabilitatea prevederilor art.308 din Codul penal al Republicii Moldova. Această revizuire științifică este dictată de necesitatea determinării limitelor juridico-penale a legalității, de elaborarea unor recomandări științifico-practice asupra aplicării și realizării respectivei norme de drept. Anume aceste circumstanțe dau în vileag actualitatea și importanța științifico-practică a acestui articol și, respectiv, necesitatea realizării unui astfel de studiu științific.

La propagation des faits de commettre des infractions de détention ou d’arrestation illégale est liée au faible niveau de professionnalisme des collaborateurs des organes judiciaires, de multiples difficultés dans le processus de réalisation du contrôle sur le respect de la loi pour réaliser l’acte de détention ou d’arrestation, et aussi de l’imperfection des règles de procédure pénale qui régissent les spécificités d’application de ces mesures de contrainte. La pratique judiciaire actuelle sent la forte nécessité de certains recommandations et commentaires scientifiques fondamentaux, destinés à solutionner les aspects discutables en ce qui concerne l’applicabilité de l’art.308 du Code pénal de la République de Moldova. Cette revue scientifique est dictée par la nécessité de déterminer les limites légales-pénales de la légalité, l’élaboration de certains recommandations scientifiques et pratiques sur la mise en њuvre et la réalisation de cette norme de droit. Ces circonstances exposent l’actualité et l’importance scientifique et pratique de cet article et, respectivement, la nécessité d’une telle étude scientifique.

Cuvinte-cheie
reţinere, arest, organ de urmărire penală, justiţie, instanţa de judecată, procuror, răspundere penală, legea penală, ilegalitate, declarații, mijloace de probă, libertatea persoanei,

infracțiune conexă, inviolabilitate.