Optimizarea folosirii dioxidului de sulf în vinificație în calitate de soluții decontaminante
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1037 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-25 14:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.1:663.257.4 (1)
Microbiologie industrială. micrologie industrială. Fermentare, industrii de fermentare. Industria băuturilor. Industria stimulenților (591)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
SM ISO690:2012
CHIRIŢA, Elena, STURZA, Rodica, PRIDA, Ion, KRAJEVSKAIA, Alla, IALOVAIA, Antonina. Optimizarea folosirii dioxidului de sulf în vinificație în calitate de soluții decontaminante. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2015, nr. 4(39), pp. 45-51. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 4(39) / 2015 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Optimizarea folosirii dioxidului de sulf în vinificație în calitate de soluții decontaminante
CZU: 663.1:663.257.4

Pag. 45-51

Chiriţa Elena1, Sturza Rodica1, Prida Ion2, Krajevskaia Alla2, Ialovaia Antonina2
 
1 Universitatea Tehnică a Moldovei,
2 ÎTŞ „OenoConsulting” SRL
 
Disponibil în IBN: 31 decembrie 2015


Rezumat

În articol sunt prezentate rezultatele studiului influenței concentrației dioxidului de sulf și acidității active (pH) asupra vitalității microorganismelor oenologice. Drept criteriu de bază a servit concentrația dioxidului de sulf molecular, care reprezintă factorul primordial al efectului antiseptic pentru mediile studiate. Au fost determinate concentrațiile dioxidului de sulf molecular în soluțiile decontaminante, necesare pentru asigurarea garantată a sterilității tehnologice. S-a stabilit, că aceste concentrații nu trebuie să fie mai mici de 35 mg/dm3 pentru soluțiile cu termen scurt de contact, și nu mai mici de 10 mg/dm3 în cazul soluțiilor utilizate pentru decontaminare prin păstrare îndelungată. Rezultatele obținute au fost utilizate la optimizarea regimurilor tehnologice de fabricare a mustului de struguri sulfitat-acidifiat, pentru care stabilitatea microbiologică este asigurată nu doar de concentrații bacteriostatice de dioxid de sulf, dar și prin diminuarea gradului de contaminare. De asemenea, a fost argumentată posibilitatea igienizării comunicațiilor, recipientelor și aparatajului oenologic cu ajutorul vinurilor sulfitate și acidifiate care, devenind soluții decontaminante, își păstrează nativitatea.

The paper presents the study results influence the concentration of sulfur dioxide and active acidity (pH) of solutions on the vitality of oenological microorganisms. As a basic criteria was met molecular concentrations of sulfur dioxide, which causes the antiseptic effect of primordial studied solutions. They determined the concentrations of sulfur dioxide molecular needed to be created in decontaminating solutions with different destinations, to ensure guaranteed technological sterility. It was established that concentrations must not be less than 35 mg / dm3 – for short-term solutions with contact and not less than 10 mg / dm3 - decontamination solutions in safekeeping. The results were used to optimize the technological manufacturing grape sulfited – acidification, the microbiological stability is secured armory concentrations bacteriostatic sulfur dioxide, but also reduce the degree of contamination, both at developing a process sanitation communications oenological vessels and gear, are used sulfur and acidified wines that became decontaminating solutions retain their nativity.

Cuvinte-cheie
dioxid de sulf molecular, soluții decontaminante, sterilitate tehnologică, microorganisme oenologice.