Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1037 12 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-04-25 14:03 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
663.1:663.257.4 (1) |
Microbiologie industrială. micrologie industrială. Fermentare, industrii de fermentare. Industria băuturilor. Industria stimulenților (591) |
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442) |
SM ISO690:2012 CHIRIŢA, Elena, STURZA, Rodica, PRIDA, Ion, KRAJEVSKAIA, Alla, IALOVAIA, Antonina. Optimizarea folosirii dioxidului de sulf în vinificație în calitate de soluții decontaminante. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2015, nr. 4(39), pp. 45-51. ISSN 1857-0461. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos” | |||||
Numărul 4(39) / 2015 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687 | |||||
|
|||||
CZU: 663.1:663.257.4 | |||||
Pag. 45-51 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Rezumat | |||||
În articol sunt prezentate rezultatele studiului influenței concentrației dioxidului de sulf și acidității active (pH) asupra vitalității microorganismelor oenologice. Drept criteriu de bază a servit concentrația dioxidului de sulf molecular, care reprezintă factorul primordial al efectului antiseptic pentru mediile studiate. Au fost determinate concentrațiile dioxidului de sulf molecular în soluțiile decontaminante, necesare pentru asigurarea garantată a sterilității tehnologice. S-a stabilit, că aceste concentrații nu trebuie să fie mai mici de 35 mg/dm3 pentru soluțiile cu termen scurt de contact, și nu mai mici de 10 mg/dm3 în cazul soluțiilor utilizate pentru decontaminare prin păstrare îndelungată. Rezultatele obținute au fost utilizate la optimizarea regimurilor tehnologice de fabricare a mustului de struguri sulfitat-acidifiat, pentru care stabilitatea microbiologică este asigurată nu doar de concentrații bacteriostatice de dioxid de sulf, dar și prin diminuarea gradului de contaminare. De asemenea, a fost argumentată posibilitatea igienizării comunicațiilor, recipientelor și aparatajului oenologic cu ajutorul vinurilor sulfitate și acidifiate care, devenind soluții decontaminante, își păstrează nativitatea. |
|||||
Cuvinte-cheie dioxid de sulf molecular, soluții decontaminante, sterilitate tehnologică, microorganisme oenologice. |
|||||
|