Din istoria vitiviniculturii Moldovei (de la origini până în secolul al XVIII-lea)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
851 19
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 00:30
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8(478)(091) (3)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
SM ISO690:2012
BRATCO, Dumitru, HAHEU, Vasile. Din istoria vitiviniculturii Moldovei (de la origini până în secolul al XVIII-lea). In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2015, nr. 4(39), pp. 132-136. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 4(39) / 2015 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Din istoria vitiviniculturii Moldovei (de la origini până în secolul al XVIII-lea)
CZU: 634.8(478)(091)

Pag. 132-136

Bratco Dumitru1, Haheu Vasile2
 
1 Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare,
2 Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 31 decembrie 2015


Rezumat

În articol se abordează originea (locală sau adusă) şi cultivarea (evoluţia şi tradiţiile locale de formare a culturii) în vitivinicultură. Ulterior acestea devin ocupaţii tradiţionale ale populaţiei din regiune. În perioada traco-geto-dacică agricultura, inclusiv cultivarea viţei de vie şi vinăritul, se stabilizează. Producţia vitivinicolă medievală reprezintă o continuare a tradiţiilor precedente. Evoluţia firească a ramurii este întreruptă la sfârşitul secolului al XIX-lea sub influenţa negativă a filoxerei.

This article looks the origins (local or brought) and cultivation (evolution and local tradition in the form of culture) of grapevine and wine production in region. Ultimately, the cultivation of grape-wine and the production of vine become a traditional occupation for the people in the region. In the thraco-getho-dacian period agriculture, inclusive the cultivation of grape-wine and the production of wine a being established. The local medieval winemaking represented a continuation of traditions from previous times (thraco-getian and daco-roman). The natural evolution of winemaking was suppressed by the end of the XIX century due to the negative influence of phylloxera.

Cuvinte-cheie
origini, evoluţie, cultivare, viţa de vie,

producţie vinicolă, instrumente şi utilaje.